Brnabić: Ovoj Vladi je važno pitanje omladinskih politika i položaja mladih

24.02.2023

16:21

0

Mladi su premijerki predstavili probleme i zatražili pomoć pri rešavanju pitanja koja se tiču ekonomskog i stambenom osamostaljivanja

Brnabić: Ovoj Vladi je važno pitanje omladinskih politika i položaja mladih
Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na četvrtom po redu "Dijalogu mladih sa premijerkom", koji organizuje Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u Palati Srbija, da je najznačajnija stvar kao rezultat dosadašnjih dijaloga usvajanje Nacionalne strategije za mlade do 2030. godine.

Ona je istakla da su dosadašnji zajednički projekti doprineli da nezaposlenost kod mladih bude 18,7 odsto, što je daleko bolje u odnosu na raniji period.

Ministar za rad i zapošljavanje Nikola Selaković poručio je da će se predviđeni zakoni o radnoj praksi i volontiranju mladih verovatno do jeseni naći na skupštinskoj proceduri i istakao da je potrebno da na nivou lokalnih zajednica postoji evidencija o daljem školovanju mladih.

Mladi su premijerki predstavili probleme i zatražili pomoć pri rešavanju pitanja koja se tiču ekonomskog i stambenom osamostaljivanja, pomoći u preduzetništvu, bezbednosti i zdravlja, kao i obrazovne politike. 

"Mi trenutno radimo u saradnji sa KOMS-om na akcionom planu koji će obuhvatiti period do 2025. godine. Mislim da je ovaj dokument dobar u smislu saradnje i inkluzivnosti. Ovaj dijalog bi u budućnosti trebao da posluži tome da zajedno pratimo punu implementaciju akcionog plana i onda sa tim u vezi da pratimo na koji način se poboljšava uloga mladih u našem društvu", rekla je Brnabić. 

Mladi su poručili premijerki da su oni ekonomsko ugrožena grupa, te da su potrebni programi koji bi na valjan način podstakli i olakšali mladima ulazak u preduzetništvo.

Brnabić je ocenila da je niz pitanja rešen putem ovog dijaloga koji se vodi četvrtu godinu za redom.

"Kako ste nam ukazali u okviru dijaloga na pitanje Studentskih poliklinika, tako smo i rešili. Neki predlozi koji dolaze sa vaše strane su dobri, oko nekih predloga možemo da diskutujemo, ali kontinuiran zajednički rad je nešto za šta mislim da je neupitno", kaže Brnabić.

Ona je rekla da je prema poslednjim podacima iz trećeg kvartala 2022. godine, 18,7 odsto mladih građana Srbije nezaposleno, što je kako kaže, ogromna promena.

Premijerka je u završnom delu diskusije identifikovala tri problema koji se tiču zaštite životne sredine, digitalnog nasilja i lečenja mladih osoba.

"Ako pogledate te tri teme, najmanje dve su u ovom trenutku teme sa kojima se suočava čitav svet, kao posledice industrijskog razvoja. Mi se na svoj način borimo protiv zagađenja i za bolji kvalitet vazduha", rekla je premijerka.

Digitalno nasilje je, kako kaže Brnabić,  problem sa kojim se suočava čitav svet i pozvala je KOMS da se uključi u radnu grupu za izmene i dopune krivičnog zakona.

Predstavnici mladih su sugerisali na primere dobre prakse iz EU i regiona, kako bi poslali poruku da, kako oni misle, postoje načini da se određene teškoće sa kojima se suočavaju reše već u tekućoj godini.

Premijerka se osvrnula i na problem lečenja mladih, posebno žena u periodu menstrualnog ciklusa, i rekla da je danas prvu put čula za predlog kojim bi se smanjio porez na menstrualne proizvode, te da će u narednom periodu razgovarati o mogućnostima za rešenje tog pitanja.    

Učesnici u dijalogu sa premijerkom, pored predstavnika KOMS, bili su i predstavnici Udruženja mladih i za mlade, kao i predstavnici institucija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike