Viola fon Kramon poziva države EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da to učine

31.01.2023

14:33

0

Ovaj dokument treba da bude usvojen u narednim nedeljama u Odboru za spoljnu politiku EP

Viola fon Kramon poziva države EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da to učine
Viola fon Kramon - Copyright Profimedia

Nacrt predloga EP za rezoluciju o tzv. Kosovu poziva na punu implementaciju svih relevantnih sporazuma, uključujući uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom i žali zbog činjenice da su inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture KiM i dalje veoma ograničene, piše u ovom dokumentu čiji je autor poslanica EP Viola von Kramon.

U dokumentu, vlada tzv. Kosova i predstavnici kosovskih Srba se pozivaju da se posvete istinskom dijalogu kako bi se povećalo međusobno poverenje.

Ovaj dokument treba da bude usvojen u narednim nedeljama u Odboru za spoljnu politiku EP, a zatim će biti postavljen na glasanje na plenarnoj sesiji EP.

U međuvremenu, poslanici drugih političkih grupa će priložiti svoje amandmane.

Podrška dijalogu Beograda i Prištine

Tekst daje "punu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, poziva KiM i Srbiju da se uključe u ovaj dijalog u dobroj veri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji njihovih odnosa, zasnovan na međusobnom priznavanju, u skladu sa međunarodnim pravom". 

U dokumentu se navodi da se osuđuju sve akcije koje "ugrožavaju stabilnost i ugrožavaju proces pomirenja, uključujući tenzije na severu Kosova, i podseća na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu zakona svih ljudi na Kosovu".

Takođe, Priština se ohrabruje da uloži dalje napore da se "suoči sa izazovima na svom evropskom putu" i naglašava da će tempo procesa pristupanja zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i osnovnih prava i normalizacije odnosa sa Srbijom.

Dokument "pozdravlja što je Priština aplicirala za članstvo u EU" i pozivaju se države članice koje još nisu priznale tzv. Kosovo kao suverenu državu da to učine i "pohvaljuje stalno usklađivanje Kosova sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno njegovu oštru osudu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine".

Korupcija i pravosuđe

Predlog takođe "ponavlja svoju podršku prijavi Prištine za članstvo u Savetu Evrope i planu zemlje da se pridruži NATO programu Partnerstvo za mir".

U delu o korupciji, dokument prima na znanje usvajanje "značajnog antikorupcijskog zakonodavstva i poziva na njegovu rigoroznu primenu" i navodi da je za to potrebna "snažna politička volja za efikasno rešavanje problema korupcije na visokom nivou". 

Fon Kramon navodi u nacrtu da je zabrinuta za pravosuđe "koje je i dalje neefikasno i podložno nepotrebnom mešanju" i podstiče vlasti da poboljšaju nezavisnost pravosudnog sistema.

Dodaje da je "bilo nekih uspešnih operacija usmerenih na organizovani kriminal, ali sa žaljenjem primećuje da je postignut ograničen napredak u istrazi i krivičnom gonjenju takvih slučajeva" i takođe izražava zabrinutost zbog "izazovne situacije u vezi sa borbom protiv organizovanog kriminala na severu Kosova".

O ljudskim pravima

U delu o ljudskim pravima, tekst kaže da Priština ima neophodnu institucionalnu postavljenost za unapređenje i zaštitu ljudskih prava, međutim, naglašava da mora da postoji veća posvećenost davanju prioriteta ljudskim pravima i osiguravanju odgovornosti i adekvatnih sankcija za kršenja tih prava.

Ocenjuje se da mediji rade u živahnom i pluralističkom okruženju, ali žali zbog pogrdnih izjava i klevetničkih kampanja usmerenih na istraživačke novinare. Posebna zabrinutost iskazana je "zbog nedostatka slobode izražavanja na severu Kosova i oštro osuđuje nedavne napade na novinare u opštinama na severu Kosova". 

Predlog rezolucije ističe zabrinutost "zbog slučajeva diskriminacije i govora mržnje protiv etničkih manjina, LGBTQ osoba, izbeglica i raseljenih lica.

Energetska strategija

Kada se radi o ekonomiji, nacrt navodi da je neophodno sprovođenje strukturnih reformi kako bi se povećala konkurentnost i osigurao održiv ekonomski rast, ali je zabrinut "zbog niskog učešća mladih ljudi, žena i etničkih manjina na tržištu rada".

Priština nije uspela da usvoji "dugo najavljivanu energetsku strategiju za period od 2022. godine do 2030.godine pa nacrt "poziva na hitno usvajanje i sprovođenje ove strategije i zakona o obnovljivim izvorima energije" i pozdravlja usvajanje mape puta za sprovođenje energetskih sporazuma "u vezi sa snabdevanjem električnom energijom u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova".

Kada ovaj dokument bude usvojen na plenarnoj sesiji EP, on će biti prosleđen predsedniku Evropskog saveta, Evropskoj komisiji, visokom predstavniku Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, vladama i parlamentima država članica i Predsedniku, Vladu i Narodnoj skupštini Kosova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike