Dačić i Grlić Radman: Važno je smanjiti razlike u stavovima Beograda i Zagreba

28.01.2023

20:07

0

Ministri pozdravili okvir razgovora koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Anderj Pleković na Samitu u Davosu

Dačić i Grlić Radman: Važno je smanjiti razlike u stavovima Beograda i Zagreba
Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman - Copyright FOTO TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman u Subotici su dogovorili korake koji će prethoditi njihovom bilateralnom susretu, koji ima za cilj da se smanje razlike u stavovima Beograda i Zagreba, kako otovrena pitanja ne bi opterećivala Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

- Smatramo da bez obzira što mislimo različito o pitanjima iz prošlosti, bez obzira na to moramo da tražmo načine i mehanizme za saradnju - rekao je Dačić i dodao da obojica pozdravljaju okvir razgovora koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Anderj Pleković na Samitu u Davosu.

Istakao je da je sa Grlić Radmanom razgovarao o nekoliko važnih tema i da je dogovoreno da u narednim mesecima bude pripremljena platforma za njihov bilateralni sastanak.

- Sastanak pripremamo sa željom da vidmo šta konkretno i operativno možemo da uradimo u razvoju naših bilateralnih odnosa, šta bi bilo najbolje za naše građane, države i narode - rekao je Dačić.

Dodao je da je dogovoreno da u naredih mesec dana bude održan sastanak saradnika Ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske koji bi trebalo da naprave pregled pitanja koja će biti predmet razgovora na bilateralnom susretu.

Neophodno je, kako kaže, da se napravi analiza stanja, inventar pitanja kojima će se Beograd i Zagreb baviti, kao i da se vidi ko će sa strane Srbije biti Nacionalni kordinator za saradnju sa hrvatskim kolegom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike