Petković: U Svetom Savi sabrana sva vremena, to se najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji

27.01.2023

10:03

0

Sveti Sava je vekovima i naš duhovni stožer koji je objedinjavao Srbe u jednu duhovnu celinu

Petković: U Svetom Savi sabrana sva vremena, to se najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji
Petar Petković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas Savindan  svim učenicima na Kosovu i Metohiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima. 


Petković je u čestitki istakao da srpski narod nema veću ličnost i većeg prosvetitelja i da sve što je potrebno jednom narodu, pre svega svest o sebi, potiče od Svetog Save. 


- Sve što je potrebno jednoj državi, Sveti Sava je gradio i izgradio, istakao je Petković, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.


Ukazao je da se doba srednjovekovne Srbije s razlogom  označava kao zlatni period srpske istorije, a da nam je svetorodna dinastija Nemanjića, kao svedočanstvo svoje moći, ostavila Đurđeve Stupove, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i mnoge svetinje sve do Hilandara, ali i poeziju i slikarstvo, koje su i danas ikone naše duhovnosti i samosvesti. 


- A iznad svega navedenog ostavili su nam Nemanjići živo predanje Svetoga Save, kao zavet koji je on utkao u srpski narodni duh i identitet, naveo je Petković.


Podsetio je da je Sveti Sava naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac... utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim. 


Petković je ukazao da je načela pravde, prava, slobode, mudrosti i ljubavi Sveti Sava ugradio u temelje srpske države, a da je njegova politička filozofija objedinila kasnije ono najbolje i najlepše u srpskoj državnoj tradiciji. 


-Sveti Sava je vekovima i naš duhovni stožer koji je objedinjavao Srbe u jednu duhovnu celinu, pa tako i danas ovaj naš svetitelj ima apostolsku misiju da objedini rasuto, da prosvetli i pomiri zavađeno i da uzdigne naše duhovne i nacionalne vrednosti, naglasio je Petković.


Prema njegovim rečima, danas su u Svetom Savi sabrana sva vremena, povezani vekovi, ukrštene naše istorijske sudbine i sva naša pokolenja, što se u ovim vremenima zasigurno najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji.


Petković je naveo da je zato i misija Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obnavlja i gradi škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, da stvara uslove i ulaže u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja, jer ćemo samo tako ostati na istinskom putu svetosavlja. 


- Neka svetosavlje i nadalje bude duhovna sila koja će nas sabirati oko naše istorije, kulture i identiteta, a Sveti Sava neka prosveti naša srca i razum i neka nas blagoslovi verom, mirom i slogom, naveo je Petković u čestitki povodom Savindana. 
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike