Skandalozan potez Brisela: Lajčak pritiska države EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da to učine!

26.01.2023

19:07

0

Autor: L. Đ. T.

Ovu informaciju potvrdio je nemački predstavnik u Prištini Jorn Rode

Skandalozan potez Brisela: Lajčak pritiska države EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da to učine!
Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Miroslav Lajčak, izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, obavio je razgovore sa predstavnicima država koje nisu priznale lažnu državu Kosovo, a ovo je potvrdio i nemački predstavnik u Prištini Jorn Rode.

Govoreći o pet zemalja EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, Rode je istakao da ne postoji garancija da će se to desiti na kraju sporazuma.

- Ne možemo donositi odluke umesto drugih zemalja EU. Niti EU može jamčiti za stav Nemačke po bilo kojem pitanju. Međutim, ulažemo napore da krenemo ka tome da ovih pet zemalja prizna (tzv.) Kosovo. Čak je i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak razgovarao sa državama koje nisu priznale (tzv.) Kosovo i ovo je zajednički napor da se ova tema završi - rekao je Rode, prenosi Ekonomija onlajn.

Predstavnik Nemačke u Prištini nije otkrio od koga je Lajčak dobio ovlašćenja i zadatak da na taj način lobira, pogotovo imajući u vidu da za takvu akciju nema konsenzusa u EU.

Lajčak je juče rekao da sa tim zemljama pregovara da usvoje "evropski predlog", kao i da "postoje pozitivne poruke da četiri od pet ovih zemalja vide da je važno da proces donese rezultate".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike