Ivica Dačić razgovarao sa rumunskim kolegom: Podrška za razumevanje teškog položaja Srba i nealbanskog stanovništva na KiM

20.01.2023

21:28

0

Autor: 24sedam

Složili su se da je direktna komunikacija i redovna razmena poseta na visokom i višem nivou od ključnog značaja za napredak saradnje u svim oblastima od interesa

Ivica Dačić razgovarao sa rumunskim kolegom: Podrška za razumevanje teškog položaja Srba i nealbanskog stanovništva na KiM
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Aureskuom. 

Sagovornici su konstatovali da se bilateralni odnosi dve zemlje razvijaju u duhu tradicionalnog prijateljstva, uz opredeljenost za produbljivanje saradnje i proširenje dijaloga u narednom periodu u svim oblastima od značaja za dve zemlje.

Šef srpske diplomatije Dačić izrazio je zahvalnost za podršku koju Rumunija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao pitanju od našeg prvorazrednog nacionalnog interesa, kao i za razumevanje za težak položaj Srba i nealbanskog stanovništva na KiM.  

Sagovornici su razmenili mišljenje o evropskim integracijama Republike Srbije, te istakli da je dalji napredak na evropskom putu izuzetno značajan u složenim okolnostima, u kontekstu novih geopolitičkih izazova na evropskom kontinentu.

Dva ministra ukazala su na potrebu daljeg energetskog i infrastrukturnog povezivanja kroz brojne zajedničke projekte. 

Složili su se da je direktna komunikacija i redovna razmena poseta na visokom i višem nivou od ključnog značaja za napredak saradnje u svim oblastima od interesa. 

Auresku je podsetio na otvoren poziv za zvaničnu posetu šefa srpske diplomatije Bukureštu, te su se dva ministra dogovorili o realizaciji ove posete u skoroj budućnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike