Ministar Dačić: Jedan od prioriteta Srbije je očuvanje nacionalnog identiteta

18.01.2023

18:20

0

Istakao je i da preko Uneska možemo skrenuti međunarodnu pažnju na senzibilitet trenutnih prilika u južnoj srpskoj pokrajini

Ministar Dačić: Jedan od prioriteta Srbije je očuvanje nacionalnog identiteta
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na 12. sednici Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, da je u vremenu rastućih izazova jedan od prioriteta Srbije očuvanje nacionalnog identiteta, kao i da kompleksnost trenutne situacije na Kosovu i Metohiji zahteva ozbiljan i strateški pristup.

Dačić je u govoru na sednici zahvalio svima na neumornom angažmanu Nacionalne komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom i izrazio spremnost da i u budućnosti bude nastavljena dobra komunikacija i koordinacija između Srbije i Uneska.

- U vremenu narastajućih izazova jedan od prioriteta Srbije je očuvanje nacionalnog identiteta, jer, naročito sada, moramo da udvostručimo napore na sistemačnom i sveobuhvatnom nastupu u zaštiti naše tradicije i kulture. Kompleksnost aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji zahteva ozbiljan i strateški pristup, a svedoci smo da se najosetljiviji deo borbe vodi upravo u međunarodnoj areni - poručio je Dačić, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Tanjug/Zoran Žestić
 

- Upravo zato, ponosni smo na činjenicu da su četiri srpska manastira na Kosovu i Metohiji upisana na Listu svetske baštine, jer je taj način prepoznata univerzalna vrednost verskog nasleđa Srba za nasleđe čovečanstva. Nažalost, upravo upisani manastiri se, verovatno i jedini na svetu, istovremeno nalaze i na Listi u opasnosti, što na najbolji način pokazuje opseg pretnji i rizika kojima je naša zaostavština na Kosovu i Metohiji izložena - kazao je prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije.

Više nego ikad nam je, kako je naglasio, potrebno šire ujedinjenje u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, a preko Uneska možemo skrenuti međunarodnu pažnju na senzibilitet trenutnih prilika u južnoj srpskoj pokrajini.

- Naše zajedničke aktivnosti poslednjih godina ne ograničavaju se samo na promociju nacionalnog blaga poput upisa Miroslavljevog jevanđelja, Tesline zaostavštine, već i notifikaciju istorijskih dokumenata koji su obeležili sudbonosne momente za Srbiju i čitav svet. Pored toga radimo i na drugim multinacionalnim nominacijama, a sve naše aktivnosti svedoče o posvećenosti Srbije razvoju međudržavne saradnje i intenzivnim aktivnostima na međunarodnom planu, čemu ste upravo vi kroz rad Nacionalne komisije dali lični doprinos i pečat - kazao je Dačić.

Pored prepoznavanja materijalnog bogatstva Srbije, Unesko je, kako je podsetio, krajem prošle godine uvrstio i srpsku šljivovicu u nematerijalno nasleđe čovečanstva

- Iza ove velike vesti za sve nas stoji posvećeni rad naših eksperata koji ovim putem pohvaljujem, jer neizmerno bogatstvo naše zemlje dobija vidljivost na međunarodnom planu upravo zahvaljujući delovanju Nacionalne komisije.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Podsetio je i da Srbija predsedava Izvršnim savetom Uneska u dvogodišnjem mandatu 2022-2023. godine što potvrđuje njenu duboku posvećenost ciljevima ove međunarodne organizacije.

- Nažalost, sa oružanim sukobom u Ukrajini, sve međunarodne organizacije se suočavaju sa politizacijom pitanja i možemo slobodno zaključiti da je polarizacija u međunarodnim forumima očigledna. U ovakvim, izuzetno teškim geopolitičkim okolnostima Srbija zbog svoje dosledne i nezavisne politike može u svojstvu predsedavajućeg Uneskom da pomogne poboljšavanju kanala komunikacije i pronalascima kompromisa, što će doprineti definisanju i zauzimanju odgovarajućeg stava prema gorućim pitanjima - rekao je ministar.

- Posebno smo ponosni da naš angažman više puta pohvaljen od strane velikog broja država članica Uneska, što pokazuje da se Srbija etablirala kao kredibilan partner i u multilateralnim okvirima.

Stoga je, naveo je, reizbor Srbije u Izvršni savet Uneska u ovoj godini jedan od posebnih prioriteta.

- Ministarstvo spoljnih poslova predano radi na zadobijanju podrške što šireg broja država članica Uneska. Želeo bih da se posebno zahvalim članovima Nacionalne komisije koji su se već aktivno uključili u pripremu naše kandidature i da naglasim još jednom da jedino zajedničkim zalaganjem možemo ostvariti ovaj cilj - rekao je Dačić.

- Lično bih vas zamolio da u okvirima vaših nadležnosti nastavite da pomažete u pridobijanju poverenja za našu kandidaturu, jer pored aktivnog doprinosa zaštiti identitetskih pitanja, reizbor Srbije u Izvršni savet Uneska ima i dodatnu vrednost u smislu zaštite naših najviših nacionalnih interesa -  dodao je ministar Dačić.

- Na kraju, ostanite uvereni da je Srbija na svim nivoima posvećena premisi iz preambule Ustava Uneska koja kaže „Ratovi započinju u svesti ljudi, te se tu mora izgraditi i odbrana mira“ - poručio je šef srpske diplomatije.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike