Vučić: Očekujem težak razgovor sa specijalnim izaslanicima, njih interesuje samo kako Srbija da se odrekne Kosova

20.01.2023

07:30

0

Kada se radi o samitu u Davosu, predsednik je rekao da je na forumu nastojao da ima racionalan pristup

Vučić: Očekujem težak razgovor sa specijalnim izaslanicima, njih interesuje samo kako Srbija da se odrekne Kosova
Aleksandar Vučić - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje jedan od najtežih razgovora sa specijalnim izaslanicima koji danas dolaze u Srbiju. On je za RTS rekao da se nada da će biti pomaka i da će razgovori biti malo manje teški, ali i da je to njegovo "pusto nadanje".

- Njih interesuje samo kako Kosovo da bude primljeno u sve međunarodne organizacije i kako Srbija da se odrekne Kosova, ne narod na KiM - rekao je Vučić.

Na pitanje o izjavi nemačkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Zaracina da Srbi treba da se vrate u prištinske institucije, Vučić je kazao da se on zalaže za učešće Srba u kosovskim institucijama.

Tanjug/Zoran Žestić
 

- Ali problem je što su neki počeli da zloupotrebljavaju i krše Briselski sporazum, hapse Srbe i i optužuju ih za terorizam iako ni čakiju nisu imali kod sebe, brane im pravo da izađu na birališta i glasaju, otkazuju izbore, zabranjuju dovoz lekova, počeli da izmišljaju nove trikove ne bi li izazvali neki incident. Uslov za ulazak u institucije je bilo formiranje ZSO, a 10 godina nije formirana. Zaracin zna šta su uslovi za ulazak Srba u institucije, a to što voli da bude na drugoj strani nije neočekivano - rekao je Vučić.

Govoreći o panelu na kome je učestvovao sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana i na kome je bio prisutan premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, Vučić je rekao da zbog pravila čatam haus ne može da govori o tome šta je Kurti rekao na sastanku, ali da se nada da će jednom uspeti da parafrazira o čemu se razgovaralo.

- Namerno sam seo u ćošak i slušao šta govore, pa su onda prvo oni govorili, pa onda ja - objasnio je Vučić.

Na pitanje o razgovoru sa Plenkovićem, Vučić kaže da je bio dobar i da su otvorene sve teme i političke i ekonomske.

- Razgovarali smo i o konkretnim stvarima koje bi mogli da radimo u budućnosti - saobraćaj, infrastrukturni projekti. Kada radimo na malim koracima to je dobra vest - rekao je on.

Komentarišući inicijativu Evropskog parlamenta da se pokrene istraga protiv evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija jer navodno "namerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji", te o stavu Stranke slobode i pravde o tome, Vučić kaže da mu je žao zbog toga, naročito jer je neko iz Srbije podržao tu inicijativu.

- O čemu se tu radi. Skupili su se neki koji su ogoljeno antisrpski nastrojeni i našli ste jedinog komesara koji nije, tačnije jednog od retkih koji nije takav. I nađete jednog iz Srbije koji podržava akciju onih antisrpski opredeljenih poput fon Kramon, protiv nekoga ko je pomagao ne samo Srbiji već Zapadnom Balkanu. I to pokazuje da je nekome jedino bitno da dođe na vlast. Varhelji je jedan od ljudi koji Srbiji ništa nažao nije učinio, ako mu je to greh onda je stvarno zgrešio i ta istraga će dati rezultate - rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija upravo usvojila predloge pravosudnih zakona, za koje je dobila pohvale i od EU i od Venecijanske komisije, ali da nažalost, to nigde nije bila vest.

- Možda je Varhelji kriv i za to jer niko ne hvali te uspehe, ali svako hoće svoju zemlju da ocrni, umesto da analizira svoj rad - naveo je Vučić.

Kada se radi o samitu u Davosu, on je rekao da je na forumu nastojao da ima racionalan pristup.

Prema njegovim rečima, govorili su predstavnici svih zemalja, čak i privremenih institucija i da je primetan pad entuzijazma, pre svega u Severnoj Makedoniji i Srbiji.

- Trudili smo se da govorimo o drugim stvarima, pre svega ekonomiji, jer zbog rata u Ukrajini nećemo moći da očekujemo porast investicija. Govorio sam i o lažnim optužbama protiv mene i Srbije, o tome da govore da smo ruske sluge koje će sve da napadnu u regionu i niko se nikada za to nije izvinio. Trudio sam se da racionalizujem stvari. I po pitanju rusko-ukrajinske krize gde nema racionalnog stava, ali i KiM, jer niko ne želi da sluša o međunarodnom pravu - zaključio je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike