Zašto borci za ljudska prava ćute? U borbi protiv Aleksandra Vučića i njegove porodice su, očigledno, sva sredstva dozvoljena

12.01.2023

17:39

0

Autor: I.K.

Čemu, povrh svega, služi objavljivanje ovih podataka?

Zašto borci za ljudska prava ćute? U borbi protiv Aleksandra Vučića i njegove porodice su, očigledno, sva sredstva dozvoljena
Danilo i Aleksandar Vučić na Svetoj Gori - Copyright Instagram/avucic

Javnost u regionu je zgrožena činjenicom da je jedan portal iz BiH objavio podatke koji direktno ugrožavaju bezbednost, pa i život Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Javnost, ali ne i borci za ljudska prava. Iznenađeni?

Dok je još boravio u Republici Srpskoj, portal istraga.ba objavio je službenu prepisku kojom je ambasada Srbije obavestila nadležne organe u BiH o dolasku sina predsednika Srbije koja je sadržala sve njegove, kao i lične podatke članova njegovog obezbeđenja kao štićene ličnosti. Ti podaci su sadržali brojeve telefona pripadnika obezbeđenja, brojeve njihovih pasoša, brojeve registarskih tablica, pa čak i serijske brojeve pištolja. Takođe i informaciju preko kog graničnog prelaza će preći. Dakle, ko voli, nek izvoli.

Osim što se postavlja logično pitanje ko je iz bezbednosnih službi uopšte medijima dostavio ovakav dokument, ono što više upada u oči je da niko od "dežurnih zaštitnika ljudskih prava" nije istupio javno i osudio ovakav postupak. Da li to znači da Danilo Vučić nema svoja ljudska prava? Ili njegova prava vama nisu važna. Ili je zapravo vaše zalaganje za ljudska prava samo paravan za nešto drugo.

Čemu, povrh svega, služi objavljivanje ovih podataka? Šta bilo kom prosečnom građaninu Srbije ili BiH znače lični podaci pripadnika obezbeđenja Danila Vučića? Oni znače samo onome ko bi da ih iskoristi, tačnije rečeno zloupotrebi. Dakle namera je bila predočiti ove podatke zlonamernima.

A kako ćutanje obično znači odobravanje to znači da su oni koji nisu reagovali na ovako očigledno kršenje ljudskih prava i potencijalno ugrožavanje bezbednosti sina predsednika jedne države spremni da žive sa eventualnim posledicama koje bi neko zlonameran proizveo zahvaljujući upravo ovim podacima?

Kao da objavljivanje ovih podataka nije bilo dovoljno, urednik portala Istraga.ba, izvesni Avdo Avdić, potom je objavio i tekst pod nazivom: “Lov na Vučiće na paradi srpskog ponosa: Lični podatak kalibra 9mm”, koji počinje rečenicom “Pre nego je tata Vučić promenio dlaku, u Sarajevo je dolazio sa oružjem kalibra 7.62 milimetara. Njegov prvenac Danilo nije nosio ništa. Umesto njega, po 34 metka, kalibra 9 milimetara, donela su petorica pripadnika MUP-a Republike Srbije”. Isti tekst završava rečenicom: “I, zato, evo vam još jednom dokument zbog kojeg reaguje najviši državni vrh Srbije. Sa svim osetljivim podacima". 

I ne, ni ovo iživljavanje nije izazvalo osudu u pojedinim krugovima koji bi, da je ne daj bože neki srpski medij objavio ovako nešto, te izložio riziku dete nekog od predsednika objavljujući mu lične podatke i podatke njegovog obezbeđenja, na sva zvona optuživali Srbiju i njenu vlast za sve što im padne na pamet. 

Ali u mržnji i borbi protiv Vučića su, izgleda, sva sredstva dozvoljena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike