Kako je Vučić sprečio Treći svetski rat - Čuveni "Džeruzalem post" tvrdi: Predsednik Srbije pokazao šta znači biti lider

12.01.2023

09:05

0

Autor: 24sedam

Politički lider se meri njegovom sposobnošću da vodi ljude u pravom smeru, a ne njegovim naporima da im ugodi

Kako je Vučić sprečio Treći svetski rat - Čuveni "Džeruzalem post" tvrdi: Predsednik Srbije pokazao šta znači biti lider
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Čuveni list "Džeruzalem post" objavio je tekst pod nazivom "Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprečio Treći svetski rat" istakavši da se predsednik Vučić od 2014. godine trudi da održi stabilnost na Balkanu.

Globalna politička kriza i tenzije između Istoka i Zapada, koje se trenutno manifestuju u Ukrajini, stavljaju u prvi plan potrebu za jakim, razumnim i umerenim rukovodstvom koje zna kako da manevriše između različitih interesa, čime se sprečavaju ratovi i doprinosi međunarodnoj stabilnosti.

Bežeći od međunarodne pažnje, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, angažovao se u složenim naporima da održi stabilnost na Balkanu. Podsećajući da je u Srbiji izbio Prvi svetski rat, Vučić radi na sprečavanju drugog, odnosno trećeg. Pored toga, na administrativnom prelazu sa Kosovom i Metohijom postoji stalna napetost zbog provokacija samoproglašenog Kosova.

Zamislite sledeći scenario, piše Džeruzalem post: Dečak je upucan i ranjen na Kosovu samo zato što je nosio srpski Badnjak. Da je ne daj Bože preminuo, Srbija bi morala da odgovori i pošalje vojne snage na administrativnu liniju. Kao odgovor, NATO šalje trupe. Vojnik NATO-a poginuo od slučajnog metka ispaljenog tokom trvenja između vojski. NATO mora da reaguje, a onda Rusija interveniše. Dok su oči sveta uprte u Ukrajinu i samoproglašeno Kosovo, Kina napada Tajvan. Počinje treći svetski rat. Da li vam to zvuči izmišljeno, ili nemoguće?

Ovaj list podseća da to nije izmišljen scenario i da je pre samo nekoliko dana, na Badnje veče pravoslavne crkve, policajac na Kosmetu bez ikakvog razloga upucao dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina.

U Srbiji raste pritisak javnosti da se zauzme oštar stav protiv beskrajnih provokacija Prištine, koje su počele maltretiranjem sveštenstva, a sada dovode do direktnog nanošenja štete ljudskim životima, navodi čuveni list.

 

 

Srbija je na strateškoj lokaciji u istočnoj Evropi, kao most između istoka i zapada. UN nisu priznale deklaraciju o nezavisnosti Kosova, koju EU podržava.

Rusija, vodeći igrač u istočnoj Evropi, podržava teritorijalni integritet Srbije i protivi se priznavanju samoproglašenog Kosova kao nezavisne države.

Kako ističu, svaka greška u vezi sa kosovskim pitanjem može dovesti do sukoba između Zapada i Istoka, Rusije i NATO-a, Kine i SAD.

Suprotno slici koja se prikazuje u mnogim medijima, Srbija, za razliku od samoproglašeng Kosova, ulaže značajne napore da spreči Treći svetski rat.

U decembru je stotine Srba na Kosmetu postavilo blokade na putevima. Srpska vojska je bila u stanju pripravnosti. Suprotno navodima da će Srbija započeti rat, Vučić je otišao na granicu da reši spor i postigne sporazum koji je sprečio eskalaciju. Oslanjao se i na pomoć američke administracije, koja je razumela težinu potencijalne krize. Vučić je pokazao šta je liderstvo, ocenio je čuveni list.

Kako Aleksandar Vučić čuva stabilnost na Balkanu?

Vučić, koji je svoju političku karijeru započeo u zemlji razorenoj građanskim ratom, učio je na strašnim greškama Balkana devedesetih i radi na uspostavljanju stabilnosti u regionu Balkana. Rizikujući političku nepopularnost, razgovarao je sa Prištinom uz podršku tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Politički lider se meri njegovom sposobnošću da vodi ljude u pravom smeru, a ne njegovim naporima da im ugodi. Vučić je tako postupio jer je smatrao da je to ispravno za budućnost i Srbije i regiona. Da bismo sprečili nastavak međunarodnog haosa, potrebni su nam uravnoteženi i iskusni lideri koji znaju kako da se kreću između različitih interesa i izbegavaju eskalaciju, zaključio je "Jerusalim post".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike