Sijarto: Mađarska će glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima

10.01.2023

11:49

0

Sijarto je naglasio da je Mađarska što se tiče KiM, kako je rekao, zaista zainteresovana da se na osnovu jednog realnog i stvarnog dijaloga dođe do rešenja

Sijarto: Mađarska će glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima
Peter Sijarto - Copyright Tanjug printscreen

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Budimpešti da će ta zemlja glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima.

"Naš stav je da bi dovelo u opasnost postizanje kompromisa ako bi određene evrpske formacije primile Kosovo pre postizanja sporazuma. I zbog toga će Mađarska da glasa protiv članstva Kosova u evrposkim telima", istakao je Sijarto odgovarajući na pitanja novinara, na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Sijarto je naglasio da je Mađarska što se tiče KiM, kako je rekao, zaista zainteresovana da se na osnovu jednog realnog i stvarnog dijaloga dođe do rešenja.

"I zbog toga smo prihvatili rukvodstvo snagama Kfora na KiM, jer smo  smatrali da možda i na  taj način možemo da doprinesemo obezbeđivanju mira. Želimo da što pre dođe do kompromisa", poručio je Sijarto.

Ministar je izjavio i da je prošle godine na mađarsko-srpskoj granici zaustavljeno oko 270.000 ilegalnih migranata i da će Mađarska pomoći Srbiji u obezbeđivanju njene južne granice, sa Severnom Makedonijom, od ilegalnih migracija.

"Možemo da zaključimo da se na južnoj granici Mađarske i Srbi i Mađari susreću sa naoružanim krijumčarima ljudi, koji se ne libe da upotrebe to oružje protiv naših graničara. I zato svim briselskim birokratama koji pokušavaju da prikažu migracije kao pozitivnu pojavu preporučujem da dođu na južnu granicu Mađarske i vide kakvu opasnost znače te naoružane bande za našu granicu i građane", poručio je Sijarto, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Tanjug printscreen
Dačić i Sijarto održali zajedničku konferenciju za novinare

 

Sijarto je zahvalio kolegama iz Srbije i istakao da je Mađarskoj u  interesu da se što južnije zautave ilegalni migranti.

"I nije nam u interesu da Srbija postane parkiralište za migrante. Zato hoćemo da pružimo pomoć u obezbeđivanju južne granice Srbije i spremni smo da u tome pomognemo. Zato iščekujemo sledeću rundu trilataralnog sastanaka Srbije, Mađarske i Austrije, da bismo što pre postigli rezultate na zaustaljanju migracija na južnim granicama Srbije", poručio je Sijarto.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike