Stav Slovačke o zahtevu Prištine za članstvo u EU zavisiće od normalizacije odnosa sa Beogradom

03.01.2023

15:52

0

Slovački stav prema Kosovu zasniva se na deklaraciji Nacionalnog saveta Republike Slovačke iz 2007. godine

Stav Slovačke o zahtevu Prištine za članstvo u EU zavisiće od normalizacije odnosa sa Beogradom
Priština, arhiva - Copyright 24sedam/J.S.J.

Slovačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, komentarišući zahtev Prištine za članstvo u EU, da će bilo kakva eventualna promena stava Slovačke, koja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, zavisiti od normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Slovačka je obaveštena o tome da je Kosovo podnelo prijavu za članstvo u EU, ali kao što smo više puta ponavljali, slovački stav prema Kosovu zasniva se na deklaraciji Nacionalnog saveta Republike Slovačke iz 2007. godine. Svaka promena slovačke pozicije po ovom pitanju zavisiće od normalizacije odnosa Beograda i Prištine", odgovorili su u Ministarstvu na pitanje prištinskog lista Gazeta ekspres o tome šta Slovačka misli o članstvu privremenih prištinskih institucija u EU.

Slovački MIP dalje dodaje da je jedini način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine aktivno učešće u dijalogu koji vodi EU, a koji bi postepeno trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma. 

"Ovaj sporazum treba da odražava vrednosti i standarde EU koji su ključni da Kosovo napreduje na svom evropskom putu“, dodaju u slovačkom MIP-u.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike