Fajon: Briselski sporazum se mora primeniti, a Zajednica srpskih opština formirati

29.12.2022

13:02

0

Fajon je istakla i da je implementacija Briselskog sporazuma postignutog 2013. godine između Beograda i Prištine obavezujuća za obe strane

Fajon: Briselski sporazum se mora primeniti, a Zajednica srpskih opština formirati
Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji poslednjih dana bila zabrinjavajuća i pozvala Beograd i Prištinu da učine sve što je moguće kako ne bi došlo do dodatne eskalacije, kao i da se Briselski sporazum mora primeniti, a Zajednica srpskih opština formirati. 

"Najvažnije da obe strane pokažu konstruktivan stav i da se što pre pronađe rešenje koje će obezbediti normalan život svim ljudima na Kosovu, posebno sad kad su i ljudi uplašeni", rekla je Fajon u intervjuu za Tanjug odgovarajući na pitanje kkao ocenjuje situaciju imajući u vidu i da je  jutros krenulo uklanjanje barikada.

Fajon je istakla i da je implementacija Briselskog sporazuma postignutog 2013. godine između Beograda i Prištine obavezujuća za obe strane i da se Zajednica srpskih opština (ZSO) mora primeniti.

"Implementacija dogovorenih sporazuma, imam na umu Briselski sporazum iz 2013. godine je obavezujući za obe strane, a ZSO se mora primeniti", rekla je Fajon.

Na pitanje da li EU ima političke snage da natera Prištinu da primeni sporazum koji se odnosi na ZSO, Fajon je ocenila da u Briselu ima snage i da specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak aktivno radi na uspostavljanju dijaloga.

"Sa jedne i sa druge strane ambicija mora da postoji. Dijalog je otvoren. Znam da Lajčak radi i da postoji neki tihi dijalog koji je bitan u ovo vreme. Nadam se da ćemo uspeti, ne samo EU već cela međunarodna zajednica, a tu su i neki drugi koji su u razgovorima. Nadam se da ćemo naći rešenje i da neće doći do eskalacija", naglasila je Fajon.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Tanja Fajon

 

Dodaje, da je njoj važno da postoji mir i da građani dobro žive, i ukazuje da Slovenija i Srbija dokazuju da mogu da grade dobre i prijateljske odnose na osnovu zajedničkih interesa, tako da taj odnos ne opterećuje odnos Slovenije i Prištine.

Odgovarajući na pitanje da li se u okolnostima kada se na KiM hapse građani srpske nacionalnosti pregovori uopšte mogu nastaviti Fajon ocenjuje da se oni moraju nastaviti, jer u suprotnom neće biti moguća implementacija nijednog sporazuma. 

"Nije tu pitanje da li je moguće nastaviti. Potrebno je nastaviti, jer inače nećemo imati nijedan sporazum koji će biti moguće implementirati. To znači pogoršavanje odnosa između dve zemlje, odnosno, građana koji žive tamo. Dakle, ja mislim da je interes i sa jedne i druge strane i naravno, međunarodne zajednice, da se pronađe rešenje koje će ostvariti uslove za normalan život", zaključuje Fajon.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike