Slovenija je jedan od naših najznačajnijih partnera: Vučić se sastao sa Tanjom Fajon

20.12.2022

09:25

0

Autor: 24sedam

Predsednik je obavestio sagovornicu o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali je akcenat razgovora bio na ekonomiji i saradnji dveju zemalja

Slovenija je jedan od naših najznačajnijih partnera: Vučić se sastao sa Tanjom Fajon
Tanja Fajon i predsednik Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon.

Kako je posle sastanka navedeno na Instagramu predsednika uz fotografije susreta, obavestio ju je o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali je akcenat razgovora bio na ekonomiji i saradnji dveju zemalja.

- Slovenija je jedan od naših najznačajnijih partnera, kako na polju spoljnotrgovinske razmene, tako i u investicionoj saradnji. Posebno nas raduje to što su srpske kompanije sve aktivnije kao investitori u Sloveniji. Ministarki Fajon sam rekao da je Srbija zainteresovana za dalje intenziviranje ekonomske saradnje, s posebnim akcentom na prerađivačke industrije, IT sektor, bankarstvo i osiguranje, kao i obnovljive izvore energije. Obavestio sam je i o situaciji na Kosovu i Metohiji i zahvalio na podršci Slovenije evropskom putu Srbije - napisao je predsednik.

 


U saopštenju nakon sastanka navodi se da su predsednik Srbije ministarka spoljnih poslova Slovenije razgovarali o bilateralnim odnosima, posebno o ekonomskoj saradnji, kao i o situaciji u regionu, evropskim integracijama Srbije i ostalim aktuelnim temama.

Vučić je, u razgovoru s Fajon, istakao da je Srbija zadovoljna postojećim nivoom bilateralnih odnosa. 

Imajući u vidu da je Slovenija jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera, kada su u pitanju spoljnotrgovinska razmena i investiciona saradnja, predsednik Vučić i ministarka Fajon su ukazali na mogućnost za njeno intenziviranje.  

Kad su u pitanju dešavanja na Kosovu i Metohiji, i ovom prilikom predsednik Vučić je istakao da je Beograd potpuno posvećen dijalogu uz posredovanje EU i pronalaženju kompromisnih rešenja za pitanje Kosova i Metohije, naglasivši da se Srbija zalaže za poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. 

Vučić je takođe istakao da su spoljnopolitičke aktivnosti Srbije snažno fokusirane na unapređenje regionalne saradnje, te da je za našu zemlju očuvanje stabilnosti u regionu od ključnog interesa. 
U razgovoru s Fajon, predsednik Vučić je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija kako na političkom nivou, tako i kroz brojne programe obuka, razvojnu i ekspertsku pomoć dodajući da je važno da se regionu pruži podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Ona je istakla da Slovenija pozitivno orijentisana u pogledu evropskog puta kako Srbije, tako i celog regiona Zapadnog Balkana.

„U interesu obe zemlje je da nastavimo dobru bilateralnu saradnju i razvijamo ekonomske odnose. Uvek možete da računate na našu podršku evropskim integracijama“, rekla je ministarka Fajon, kako se navodi u saopštenju.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike