Švedska preuzima predsedavanje EU, evo kada će razmatrati aplikaciju Prištine za članstvo

22.12.2022

15:27

0

Centar za evropske politike i Delegacija Evropske unije u Srbiji organizuju događaj "Od Češke do Švedske: Ka strateški jednoobraznoj Evropi"

Švedska preuzima predsedavanje EU, evo kada će razmatrati aplikaciju Prištine za članstvo
Emanuel Žiofre i Anika Ben David - Copyright TANJUG/ RADE PRELIĆ

Švedska, koja od Češke 1. januara preuzima predsedavanje EU razmatraće aplikaciju Prištine za članstvo u EU kada se nađe na agendi i to u bliskoj saradnji sa ostalim članicama, izjavila je danas ambasadorka Švedske Anika Ben David.

"Informisani smo da je Priština podnela aplikaciju za članstvo, bavićemo se tom temom kada (apikacija) stigne na agendu EU", rekla je ambasadorka Ben David novinarima u EU Info centru gde Centar za evropske politike i Delegacija Evropske unije u Srbiji organizuju događaj "Od Češke do Švedske: Ka strateški jednoobraznoj Evropi". 

Na pitanje da precizira šta to znači ambasadorka je rekla da to znači da će se kada dođe vreme baviti tim pitanjem u bliskoj saradnji sa ostalim članicama, i naglasila da ohrabruje poštovanje svakog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine, psotignutih u dijalogu u cilju normalizacije odnosa.

Na pitanje da li očekuje da će Srbija otvoriti neki klaster u narednih šest meseci tokom švedskog predsedavanja, rekla je da svaka zemlja koja želi da postane članica, treba da bude posvećena i ispuni stroge kriterijume vezano za vladavinu prava, demokratiju, ljudskim pravima, borbu protiv organizovanog kriminala.

Naglasila je da je na Samitu u Tirani, Evropska unija poslala poruku zemljama ZB jasniju nego ikada ranije, kao i da je to bio prvi Samit koji se održao van Unije, a na Zapadnom Balkanu.

Prema njenim rečima, to je bilo pokazivanje posvećenosti prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU. 

Navela je da smatra da je novonastala geopolitička situacija - rat u Ukrajini stvorio potrebu hitnosti u procesu proširenja i dodala da to, ipak, nije uticalo na metodologiju i kriterijume da bi neka zemlja postala članica. 

Ambasadorka je dodala da EU želi da podrži zemlje kandidate u njihovim naporima na tom polju i zato Švedska obezbeđuju grantove za reforme u Srbiji već više od 20 godina. 
Dodala je da će se Švedska tokom predsedavanja zalagati za EU koja je zelenija, bezbednija i slobodnija. 

"Imamo četiri prioriteta. Želimo da zaštitimo evropsku bezbednost i da negujemo jedinstvo u EU i želimo da nastavimo sa zelenom tranizicijom... Želimo da zaštitimo evropske vrednosti - osnovne vrednosti: slobodu, demokratiju, ljudska prava... za konkurentnost evroposke privreded, tako što ćemo otvarati nova radna mesta", rekla je ona.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
Tanja Miščević, Emanuel Žiofre, Anika Ben David i Tomaš Kuhta

 

Dodala je da će ruska agresija na Ukrajinu uobličiti i definisati predsedavanje Švedske Uniji i da će učiniti sve da podrži Ukrajinu vojno, ekonomski i politički i humanitarno. 

"Napad Rusije je zapravo napad na evropske vrednosti. A ishod rata će oblikovati budućnost čitavog našeg kontinenta i to će biti ključno pitanje našeg predsedavanja", rekla je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike