Vučević se sastao sa britanskom ambasadorkom: Transformacija "Kosovskih snaga bezbednosti" u "Oružane snage Kosova" je neprihvatljiva

15.12.2022

17:21

0

Autor: 24sedam

Ukazujući da je poštovanje međunarodnih sporazuma temeljni princip koji se mora poštovati, ministar Vučević, naglasio je da je za našu stranu neprihvatljiva pomenuta transformacija, što ne samo da nanosi štetu dijalogu Beograda i Prištine, već utiče i na destabilizaciju celog regiona

Vučević se sastao sa britanskom ambasadorkom: Transformacija "Kosovskih snaga bezbednosti" u "Oružane snage Kosova" je neprihvatljiva
Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorkom Makleod - Copyright Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Šan Kristinom Makleod.

Ministar Vučević istakao je opredeljenje za jačanje dijaloga na najvišem nivou između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, kojе će omogućiti dalje unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa, uključujući i odbranu. 

 

 

On je rekao da su saradnju u oblasti odbrane u prethodnom periodu upravo obeležili susreti na visokom nivou, što ne samo da predstavlja priliku da se u konstruktivnom dijalogu razmene mišljenja o aktuelnim temama, već i doprinosi približavanju stavova o bezbednosnim rizicima na prostoru Balkana i šire, kao i međusobnom razumevanju i daljem razvoju odnosa dve zemlje.

Ministar odbrane izrazio je duboku zabrinutost zbog razvoja situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da Srbija ostaje čvrsto posvećena miru, stabilnosti i očuvanju dijaloga sa prištinskom stranom, čemu u prilog govori i poziv predsednika Aleksandra Vučića upućen srbima na Kosovu i Metohiji tokom aktuelne krize, da poštuju KFOR i EULEKS.

Makleod: Ponosna na nastavak saradnje u oblasti vojnog obrazovanja

Ukazujući da je poštovanje međunarodnih sporazuma temeljni princip koji se mora poštovati, ministar Vučević, naglasio je da je za našu stranu neprihvatljiv proces transformacije tzv. „Kosovskih snaga bezbednosti“ u tzv. „Oružane snage Kosova“, što ne samo da nanosi štetu dijalogu Beograda i Prištine, već utiče i na destabilizaciju celog regiona.

Govoreći o bilateralnoj vojnoj saradnji, ministar odbrane, zahvalio je za uručene donacije britanske strane Ministarstvu odbrane Srbije, kao i za školovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u britanskim vojnoobrazovnim ustanovama. 

On je posebno izdvojio značaj zajedničkog angažovanja u multinacionalnoj operaciji UNFICYP na Kipru, što predstavlja krunu dosadašnje vojne saradnje i deluje podsticajno na dalje unapređenje ukupnih odnosa dve zemlje.

Ambasadorka Makleod saglasila se sa ocenom o značaju očuvanja kontinuiteta dijaloga na visokom nivou. Ona je istakla zainteresovanost britanske strane za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom, kroz nastavak zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojnomedicinske i saradnje u oblasti vojnog obrazovanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike