Peti dan na barikadama: Noć protekla mirno, danas važni sastanci u Beogradu!

14.12.2022

06:33

0

Sever Kosmeta blokirala je i kosovska policija, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške

Peti dan na barikadama: Noć protekla mirno, danas važni sastanci u Beogradu!
Pripadnici kosovske policije - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je situacija i dalje napeta, prenosi RTS. Barikade Srba koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića ulaze u peti dan.

Sever Kosmeta blokirala je i kosovska policija, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške.

Škole na severu Kosova i Metohije od prekjuče ne rade.

Neophodni lekovi za uhapšenog Dejana Pantića preko Euleksa su dostavljeni tek posle četiri dana od hapšenja, a dan pre toga mu je određen pritvor.

Inače, tenzije u južnoj srpskoj pokrajini traju već izvesno vreme.

Prvo je kosovska policija u četvrtak zaplenila gotovo sve vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče.  Specijalne policijske jedinice sa cisternom zaplenile su 42.000 litara vina, a sin vlasnika vinarije pretio je da će skočiti s krova.

AP Photo/Marjan Vucetic
 

 

Dva dana zaredom u dvorište dečjeg vrtića u Leposaviću ušla su vozila Kfora i specijalnih jedinica kosovske policije, među kojima i borbeno vozilo, koja su posle kraćeg zadržavanja i napustila krug obdaništa.

I tu nije kraj incidentima. Istog dana u večernjim časovima više od 300 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je iz Južne u Severnu Mitrovicu. 

Kao odgovor na upad naoružanih specijalaca, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na konferenciji za medije rekao da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

Reagovao je odmah i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Kako je najavljeno iz Predsedništva, sastanak će biti održan u 12.45 časova u zgradi Generalnog sekretarijata. Nakon tog sastanka planiran je i trilateralni susret predsednika Vučića sa Lajčakom i
zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike