Kurtijevi specijalci blokirali Severnu Mitrovicu, svi lokali zatvoreni! (FOTO/VIDEO)

08.12.2022

20:02

0

Autor: 24sedam

Ovo se dogodilo svega sat vremena nakon što su Kurtijevi plaćenici u Velikoj Hoči oduzeli svo vino porodici Petrović

Kurtijevi specijalci blokirali Severnu Mitrovicu, svi lokali zatvoreni! (FOTO/VIDEO)
Kosovo i Metohija - Copyright TANJUG/ IVAN RADULOVIĆ

Između 200 i 300 Kurtijevih specijalaca do zuba naoružanih peške je, u pratnji brojnih oklopnih vozila, umarširalo u četvrtk oko 20.30 iz pravca juže Mitrovice u Severnu Mitrovicu.

Prema pisanju medija, uputili su se u pravcu Bošnjačke mahale.

Ovo se dogodilo svega sat vremena nakon što su Kurtijevi plaćenici u Velikoj Hoči oduzeli svo vino porodici Petrović.

Kurtijevi specijalci blokirali su čitavu Kosovsku Mitrovicu. Takođe, ne dozvoljavaju nikakvo fotografisanje i snimanje novinarskim ekipama.

Oglasila se Kurtijeva policija

Tzv. kosovska policija saopštila je da će u narednim danima povećati svoje prisutvo na severu Kosova i dodala da su "održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike, među njenim glavnim ciljevima".

Kako se navodi u saopštenju, "Policija Kosova" ima kapacitet za upravljanje i kontrolu bezbednosne situacije i održavanje reda, kao i preduzimanje radnji za sprovođenje zakonitosti na teritoriji tzv. Kosova.

24sedam/Goran Sivački/Pixabay
Kurtijeva policija na KiM

- Prioritet Kosovske policije je obezbeđivanje bezbednosti za sve građane, stoga, ocenjujući trenutno stanje i trendove u severnim opštinama, policija će narednih dana pojačati prisustvo policije na severu kako bi ostvarila ciljeve. Kosovska policija kontinuirano prati i analizira dešavanja u zemlji, praveći stručne procene na osnovu kojih preduzima neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova - dodaje se u saopštenju.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, specijalci su se rasporedili po obodu grada i blokirali čitavu Severnu Mitrovicu.

Pripadnici Specijalne jedinice tzv. kosovske policije bacili su i dve šok bombe

Prema njihovim rečima, tu su da bi osigurali bezbednost.

Petković drži hitnu konferenciju zbog okupacije severa KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće u 23 sata vanrednu konferenciju za medije u Pres sali Vlade Republike Srbije.

Printscreen/Tanjug
Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM

 

"Specijalci došli u Bošnjačku, Mikronaselje, kod Tri solitera"

Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, od večeras ulaze u severni deo Kosovske Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u delovima grada gde živi etnički mešovito stanovništvo, među kojima su pre svega Albanci, prenosi KoSSev.

Lokali zatvoreni, teror se nastavlja

Specijalci su se rasporedili po obodu grada i blokirali čitavu Severnu Mitrovicu. 

Time je nastavljena drama usled Kurtijevog terora na severu Kosmeta. 

Svi kafići su zatvoreni, a žene i deca su se sklonili sa ulica.

Gradom patroliraju policajci Euleksa

U Bošnjačkoj mahali je oko 22.30 bilo prisutno oko 20 policajaca i prema pisanju "KosovoOnlajna", situacija je bila mirna.

Na Mostu na Ibru su dva džipa italijanskih Karabinjera, dok gradom patroliraju policajci Euleksa.

Petković: Razmotrićemo razmeštanje oko 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na sever KiM

- Kao što smo najavili, Kurti je nastavio sa akcijama okupacije severa Kosova i Metohije. Nakon što je slobodoumno hapsio vino i rakiju i napadao ljude porodice Petković u Velikoj Hoči i nakon što je Kurtijeva policija maltretirala našu decu u Leposaviću... Juče je bio u vrtiću KFOR koji se izvinio, a onda i danas su valjda opet zalutali, ali ROSU jedinice. Možete samo da zamislite kako su se osećali roditelji te dece kada je bukvalno na pragu vrtića bila Kurtijeva policija.

Potvrđene su informacije o upadu Kurtijeve policije.

- Oko 300 do 350 policajaca i pripadnika ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima su oko 20.30 upali na sever KiM iz pravca Južne Mitrovice i rasporedili se i okupirali ceo grad da bi se konačno stacionirali u mešovitim naseljima koja se nalaze u severnom delu grada.

Povod je - strah Albanaca!?

- Kao razlog ili povod za upad, navodno je to što su Albanci uplašeni zbog onoga što se dešava na KiM. A pre dva dana, kada je bio samit u Tirani, događalo se nasilje Aljbina Kurtija koji je nametao održavanje protivpravnih izbora u četiri opštine na severu KiM.

"Svi se prave ludi"

- Dobro znate i govorili smo o tome, posebno za one sa Zapada koji treba da znaju šta znači poštovanje sporazuma. Iz pet policijskih regiona došle su stotine specijalaca iako po Briselskom sporazumu nemaju prava da budu tamo, već samo policija direktorata Sever. To svi dobro znaju i svi se prave ludi i očigledno dopuštaju Kurtiju da ide u ovakve akcije koje imaju a cilj da sahrane Briselski sporazum.

Predsednik Srbije će se obratiti javnosti

- Vučić će imati važne sastanke i kada dođe vreme obavestiće javnost o svemu. Sada imajući u vidu da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa KiM.

Šta dalje?

- Razmotrićemo razmeštanje oko 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na sever KiM, jer je tako predviđeno Briselskim sporazumom. Zato poručujemo gospodi sa zapada, da se ne iznenade na odgovore Beograda usled kršenja svih mogućih tačaka od strane Aljbina Kurtija, koji očigledno ima podršku za sve ovo što radi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike