Vučič se upisao u knjigu žalosti povodom smrti Điang Cemina: Ostavio je legat kako se mudrošću i patriotizmom država vodi putem napretka

03.12.2022

10:30

0

Autor: 24sedam

Predsednik je istakao da je sa velikom tugom primio vest o odlasku nekadašnjeg generalnog sekretara KP Kine

Vučič se upisao u knjigu žalosti povodom smrti Điang Cemina: Ostavio je legat kako se mudrošću i patriotizmom država vodi putem napretka
Aleksandar Vućić se upisuje u knjigu žalosti - Copyright Printscreen/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upisao se u knjigu žalosti u ambasadi Narodne Republike Kine, povodom smrti nekadašnjeg kineskog predsednika Đanga Cemina.

Aleksandar Vučić je, uz fotografije na svom Instagram nalogu napisao da je sa velikom tugom primio vest o odlasku nekadašnjeg generalnog sekretara KP Kine.

 

 

- Ovaj veliki lider ostavio je legat kako se mudrošću, jedinstvom i patriotizmom država vodi putem napretka, uz očuvanje suštinskih nacionalnih interesa, uprkos turbulentnim vremenima na globalnom planu, istakao je predsednik.

Đang Cemin preminuo je u sredu u 96. godini od leukemije

Poslednji put je viđen u javnosti 1. oktobra 2019. kako zauzima mesto među partijskim starešinama pozvanim da prisustvuju proslavi 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine i vojnoj paradi povodom tog događaja.

Đang, koji je bio generalni sekretar stranke od 1989. do 2002. godine, bio je prvi lider zemlje koji se nije borio u Mao Cedongovoj komunističkoj revoluciji, koja je kulminirala stvaranjem Narodne Republike nakon pobede u građanskom ratu 1949. godine.

Đang je bio šef partije Šangaja kada je dobio najvišu poziciju u KPK u junu 1989, dok je Peking bio u kriznom režimu nakon što je vrhovni vođa Deng Sjaoping naredio krvavo razbijanje prodemokratskih studentskih protesta na Trgu Tjenanmen i dalekosežnu čistku unutar vlade i države koja je ciljala simpatizere propalog pokreta.

Đang je dobrovoljno odstupio 2002. da bi predao kormilo Huu Đintau, a Kina je svedočila prvoj mirnoj i uređenoj tranziciji moći u stranci od 1949. godine.

Đanga mnogi pamte kao harizmatičnu i samouverenu figuru, po čemu se izdvaja među drugim čvrstim i često nedokučivim kineskim liderima.

Kada je došao na vlast, Kina je bila virtuelna država parija. U vreme kada je predao predsedavanje Huu Đintau, ona je postala najbrže rastuća privreda na svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike