Kurti neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština: Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje

01.12.2022

10:19

0

On je takođe rekao da sporazum i dogovor Prištine i Beograda neće biti lak, ali da treba dati šansu dijalogu

Kurti neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština: Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje
Aljbin Kurti odbija formiranje ZSO - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) navodeći da bi ta zajednica "bila neka država Srbije unutar Kosova".

"Oni (Beograd) bi želeli da Kosovo ne bude država, oni bi želeli Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Kosova. Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas", smatra Kurti.

On je u intervjuu za N1 BiH rekao da bi Beograd prvo priznao tzv. Kosovo da želi ZSO i da Srbija "želi ZSO da Kosovo ne funkcioniše".

Kurti je takođe rekao da se zbog "gorkog iskustva" iz Bosne i Hercegovine u Prištini neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština jer Priština ne želi da Srbija "kopira model" Republike Srpske.

"Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora. Ako Beograd kaže da se to neće desiti, onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu", rekao je Kurti.

On je takođe rekao da sporazum i dogovor Prištine i Beograda neće biti lak, ali da treba dati šansu dijalogu.

Na pitanje zašto govori da će sporazum biti do proleća, on odgovara da je "proleće dovoljan period da najzad napravimo normalizaciju odnosa, ako imamo tu dobru volju".

Aljbin Kurti je u intervjuu izjavio i da se ne boji navodne "vojne intervencije Srbije na Kosovo" i dodao da bi u tom slučaju "otpor bio uspešan" i da računa na NATO, SAD i EU. Za razliku od Kosova, rekao je Kurti za N1 BiH, Srbija bi "računala na Rusiju i Kinu".

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike