Nemački stručnjak za Balkan poručuje: Priština mora da iznese predlog za srpske opštine, neophodna diplomatska akcija SAD i EU

15.11.2022

13:53

0

Kleving navodi da bi tzv. kosovska vlada trebalo da iznese svoj koncept za opštine sa srpskom većinom na severu zemlje

Nemački stručnjak za Balkan poručuje: Priština mora da iznese predlog za srpske opštine, neophodna diplomatska akcija SAD i EU
Konrad Kleving - Copyright 24sedam/Goran Sivački/leibniz-ios.de

Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving ocenio je da povlačenje srpskog osoblja na severu KiM iz kosovskih institucija može imati ozbiljne posledice, da bi bilo rizično popunjavanje paralelnim institucijama i ističe da je zbog toga neophodna diplomatska akcija SAD i EU.

Kleving u razgovoru za Dojčevele ističe da bi u interesu svih bilo odlaganje primene odluke o preregistraciji do potpisivanja "bilateralnog sporazuma na osnovi nemačko-francuskog predloga".

Kada je reč o odbijanju privremenih prištinskih institucija da osnuju zajednicu srpskih opština Kleving navodi da bi kosovska vlada trebalo da iznese svoj koncept za opštine sa srpskom većinom na severu zemlje.

Ustavni sud Kosova nije 2015. okvalifikovao svaku zajednicu opština kao neustavnu već ta odluka, kaže, naglašava podršku stvaranju takve zajednice koja je obećna 2013, ako ona ne dobije izvršnje funkcije.

"Na toj osnovi je i ranija i sadašnja vlada odavno morala da iznese nacrt zakona" , smatra on.

Kleving nemačko- francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja ocenjuje kao "obećavajuću inicijativu", ali konstatuje da se od Srbije trenutno traži nemoguće - da formalno prizna Kosovo.

Komentarišući ovaj dokument Kleving dodaje i da predlogu, kako kaže, nedostaje bitna tačka, a to je "da nijedna država ne sme na teritoriji druge da održava institucije koje nisu u skladu sa pravnim okvirom te zemlje".

On kao primer navodi Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji kako kaže crpi svoj osnov postojanja jedino iz pravnih akata Republike Srbije, a postojanje takvog drugog, odnosno paralelnog institucionalnog nivoa, koje prećutno tolerišu i u međunarodnom i u kosovskom slučaju, po njegovom mišljenju doprinosi nestabilnosti ukupne situacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike