U Briselu sutra o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo: Rumunija i Španija potvrdile da ne priznaju nezavisnost srpske pokrajine

08.11.2022

15:55

0

U Briselu se sutra održava sastanak Radne grupe, a jedna od tema je i vizna liberalizacija za Kosovo

U Briselu sutra o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo: Rumunija i Španija potvrdile da ne priznaju nezavisnost srpske pokrajine
Brisel - Copyright Tanjug printscreen

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da Rumunija ne menja stav o nepriznavanju Kosova i da je njihov stav u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo u "internoj analizi", prenosi Kosovo onlajn pisanje Ljajmi.

"Stav Rumunije o liberalizaciji viza za Kosovo još uvek je pod unutrašnjom analizom, polazeći od premise poštovanja neutralnosti EU prema statusu pokrajine", navodi se u odgovoru rumunskog Ministarstva spoljnih poslova za Ljajmi. 

Ponavljaju da ne menjaju svoj stav u pogledu nepriznavanja Kosova.

"Rumunija nije promenila stav da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost od strane vlasti u Prištini. Istovremeno, Rumunija namerava da doprinese povećanju uticaja EU u regionu Zapadnog Balkana", saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Ljajmi podseća da je rumunski parlament izrazio protivljenje priznanju Kosova još kada je ono proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Osim Rumunije, članice EU koje ne priznaju Kosovo su i Španija, Slovačka, Grčka i Kipar. I Ministarstvo spoljnih poslova Španije je danas potvrdilo da ta zemlja ostaje pri svom stavu o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine.

U Briselu se, inače, sutra održava sastanak Radne grupe, a jedna od tema je i vizna liberalizacija za Kosovo. Pitanje vizne liberalizacije za Kosovo je na trećoj tački dnevnog reda Radne grupe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike