Brnabić razgovarala sa delegacijom Privredne komore Španije: Premijerka istakla izuzetno dobre odnose dveju zemalja

04.11.2022

15:07

0

Predsednica vlade zahvalila je Ambasadi Španije u Srbiji i Privrednoj komori Španije na posvećenosti u unapređenju ekonomske saradnje

Brnabić razgovarala sa delegacijom Privredne komore Španije: Premijerka istakla izuzetno dobre odnose dveju zemalja
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa delegacijom Privredne komore Španije i predstavnicima španskih kompanija, koji su juče, zajedno sa srpskim kompanijama, učestvovali na drugom Poslovnom forumu „Srbija-Španija“.

Predsednica vlade ocenila je da su bilateralni odnosi dve zemlje izuzetno dobri, izgrađeni na obostranom uvažavanju i podršci po pitanjima od najvećeg nacionalnog interesa, pre svega, kroz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naših zemalja i spremnosti za unapređenje svih vidova saradnje. O posvećenosti i spremnosti obe strane za intenziviranjem političkog dijaloga, kako je navela premijerka, svedoči i činjenica o nedavnoj poseti šefa španske vlade Pedra Sančesa Srbiji, što je ujedno i prva poseta jednog španskog zvaničnika na najvišem nivou našoj zemlji u novijoj istoriji bilateralnih odnosa.  

Govoreći o ekonomskoj saradnji, premijerka je naglasila da Srbija i Španija beleže stalan rast robne razmene i povećan interes španskih kompanija koje žele da investiraju na našem tržištu. Imajući u vidu da je Srbija uspela da ostvari finansijsku stabilnost i sigurnost za domaće i strane investitore, a srpska ekonomija pokazala veliku otpornost tokom izazovnog perioda pandemije, premijerka Brnabić je istakla da su strateški planovi vlade dalji nastavak infrastrukturnih projekata, kroz koje se može ostvariti saradnja i sa investitorima iz ove zemlje. 

Tanjug/Slobodan Miljević
 

 

Premijerka Brnabić  je objasnila da će u fokusu vlade u budućem periodu biti projekti u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine, ali i investicije u oblasti biotehnologije i biomedicine i pozvala predstavnike španskih kompanija da predlože svoje projekte.  

Privrednici iz Španije su, kao oblasti sa velikim potencijalom za investicije, naveli i ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, farmaceutsku industriju, energetsku i digitalnu transformaciju i oblast naučnih istraživanja.  

Tanjug/Slobodan Miljević
 

 

Na sastanku je istaknuto da održavanje poslovnih foruma, kao i potpisani Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji dve zemlje u oblasti infrastrukturnih projekata, umnogome doprinose boljoj saradnji i lakšem uspostavljanju kontakata privrednika dveju zemalja.

Predsednica vlade zahvalila je Ambasadi Španije u Srbiji i Privrednoj komori Španije na posvećenosti u unapređenju ekonomske saradnje, za koju je izrazila uverenje da će se u narednom periodu razvijati i pratiti izuzetno dobre političke odnose naših zemalja.

Sastanku predsednice vlade i privrednika prisustvovao je i ambasador Kraljevine Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike