Situacija na Kosmetu kritična: Predsednik sutra vodi važne razgovore o reakciji Srbije na provokacije Prištine

04.11.2022

12:26

0

Predsednik Vučić juče je najavio da će se narednih dana obratiti građanima, kako bi ih obavestio o pritiscima na našu zemlju

Situacija na Kosmetu kritična: Predsednik sutra vodi važne razgovore o reakciji Srbije na provokacije Prištine
Aleksandar Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Zbog aktuelne situacije u zemlji, po pitanju Kosova i Metohije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao što je i najavio, otkazao je sve posete inostranstvu, a sutra će, na vanrednoj sednici Vlade, premijerki i ministrima podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a o aktuelnoj situaciji razgovaraće i sa Sinodom SPC.

Sutra će, takođe, Srbi sa Kosmeta odlučiti o predlogu predsednika Srpske liste Gorana Rakića - da se povuku iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija.

Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic
 

Kurti je odlukom da ne promeni rok za preregistraciju tablica koji je istekao 31. oktobra, odnosno da uvede "prelazni" period tokom kojeg će vozačima bez RKS tablica na KiM do 21. novembra biti izricane opomene, a zatim do 21. aprila naredne godine novčane kazne, do pune primene preregistracije, izazvao nezadovoljstvo Srba, jer na to nema pravo ni po jednom sporazumu.

Revolt Srba sa KiM kulminirao je juče nakon što je Priština odlučila da suspenduje direktora regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Ðurića, zbog toga što je odbio da ne izdaje pisane ukore vozačima sa KM registarskim tablicama.

Tenzije su poslednjih dana podignute, jer je Vojska Srbije primetila više bespilotnih letelica koje su nadletale linijiu administrativnog prelaza Srbije i Kosova i Metohije, a bilo je i povremenih ulaza na teritoriju centralne Srbije sa teritorije Kosova i Metohije.

Pre dva dana, Vojska Srbije je oborila jedan dron koji je došao iz pravca Jarinja, iznad garnizona Raška.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

U međuvremenu, juče je iz Berlina stigla i izjava predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, da EK podržava nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i da će ga integrisati u dijalog.

Reč je o predlogu za koji je predsednik Vučić ranije rekao da je za Srbiju težak, jer predviđa da Priština postane članica UN, bez formalnog priznjanja Beograda, što je neprihvatljivo za Beograd.

Predsednik Vučić juče je najavio da će se narednih dana obratiti građanima, kako bi ih obavestio o pritiscima na našu zemlju, ali i o odlukama države i o tome šta ćemo raditi kada je reč o drugim važnim pitanjima.

- I reći ću detalje i iz prethodnih razgovora i drugih razgovora, i želim da ih upoznam sa svim pritiscima i licemerjem, kao i da ništa od njih ne krijem. I na kraju da kažem šta su naše odluke, ali i da kažemo ljudima šta je to što ćemo da radimo i po svim drugim važnim pitanjima - po pitanju energenata, hrane i svega drugog - naveo je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić
 

On se osvrnuo i na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja u vezi sa situacijom oko preregistracije tablica na KiM i najavio da će se narednih dana obratiti građanima, rekavši da je njome šokiran.

Pre razgovora sa premijerkom i ministrima, Vučić će već večeras u Beogradu razgovarati sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Vučić će sutra takođe imati sastanke i s ambasadorkom Kine Čen Bo, a potom i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Kako je potvrđeno Tanjugu u Patrijaršiji, predsednik će se u subotu sastati i sa Sinodom SPC, i patrijarha i Sinod upoznati sa najnovijom situacijom na KiM.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike