Svetomir nije bio ni mobilisan, nije mogao da počini nikakav ratni zločin: Braća uhapšenog Srbina na Kosovu u šoku (FOTO)

23.12.2020

14:10 >> 14:40

0

Miloje Bačević i njegova supruga bili su sa Svetomirom u trenutku hapšenja

Svetomir nije bio ni mobilisan, nije mogao da počini nikakav ratni zločin: Braća uhapšenog Srbina na Kosovu u šoku (FOTO)
Copyright Foto: Rina

Braća Svetomira Bačevića (56), koji je uhapšen na Kosovu i Metohiji u opštini Peć, i dalje su u šoku zbog onog što se dogodilo njihovoj porodici. Miloje Bačević i njegova supruga bili su sa Svetomirom u trenutku hapšenja.

Foto: Rina

– Otišli smo tamo kako bismo izvadili lična dokumenta. Bili smo kod notara, kada su došla dva muškarca u civilu koja su mu rekla da treba da pođe sa njima do policijske stanice, da ga nešto pitaju. On je otišao sa njima. Ne mogu da kažem, nisu ga maltretirali, samo su ga odveli, niko nije bio od pripadnika vojske. Nisu nam dali ni da od njega uzmemo ključeve od kola, kao ni da ga vidimo, da mu damo bar nešto novca, jer sa sobom nije poneo ništa. Uplašeni smo za njega, on je srčani bolesnik – kaže za RINU Miloje.

Porodica Bačević se pre dve decenije sa Kosova preselila u Gornji Milanovac i tu započela novi život. Skoro svake godine dvadesetak puta odlaze u rodno selo Belo Polje, jer su im tamo grobovi roditelja, i ovakvo nešto nikad nisu doživeli.

Foto: Rina

– Svetomir nije nikada bio mobilisan, niti je bio deo neke od vojnih ili paravojnih jedinica zbog bolesti, da bi mogao biti uhapšen zbog bilo kakavog ratnog zločina. Nikakav razlog, niti bilo šta za ovakav njihov postupak ne postoji. Da je bio bilo kakav problem, zaustavili bi nas na graničnim punktovima. Mišljenja smo svi da kad su čuli da smo Srbi i da pričamo srpski da su se odlučili na ovakav potez, kako bi preplašili sve one koji su se vratili ili nameravaju to da učine da bi mogli upravo ovako da prođu, kao naš brat – kaže drugi Svetomirov brat Milić.

pročitajte još

U rodnom selu Bačevića nekada je živelo više od 400 srpskih porodica, a danas ih ima svega četiri, i u mestu su većinom naseljeni Albanci.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je branioca Svetomiru Bačeviću i pratiće njegov slučaj i postupljanje prema njemu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike