"Da se odnosi SPC i Svete stolice dodatno unaprede"

28.10.2022

07:16

0

Kardinal je rekao i da je sa mnogo strana čuo pohvale na račun srpskog patrijarha o njegovoj otvorenosti i želji za dijalogom

"Da se odnosi SPC i Svete stolice dodatno unaprede"
Tan2022-10-27_185217515_6 - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Odnos Srpske pravoslavne crkve i Vatikana je pre svega prijateljski i može dodatno da se unapredi, poručio je večeras predsednik Papskog saveta za unapređenje jedinstva hrišćana kardinal Kurt Koh, koji boravi u poseti Srbiji, a sutra će se sastati s patrijarhom Porfirijem.

- To je moj prvi susret sa njegovom svetosti i to je glavni cilj moje posete, da se sretne s njim u ime Katoličke crkve, da mu čestitam na ustoličenju i zaželim svako dobro - rekao je kardinal Koh za Tanjug, nakon liturgije koju je služio u Katedrali Uznesenja Blažene Device Marije u Beogradu.

Izrazio je zadovoljstvo što će sa patrijarhom razgovarati o unapređenju odnosa dve verske zajednice.

- Odnos SPC i Svete stolice veoma je lep i prijateljski i želeo bih da se još više prodube ti odnosi - poručio je.

Istakao je da bi voleo da se što bolje upozna sa srpskim patrijarhom i da ga sasluša kako bi svrsishodnije vodili dijalog o odnosu SPC i Svete stolice.

Kardinal je rekao i da je sa mnogo strana čuo pohvale na račun srpskog patrijarha o njegovoj otvorenosti i želji za dijalogom.

- Zato želim da sutra razgovaramo i da čujem sve što bi on želeo da izrazi u smislu produbljivanja prijateljstva između SPC i Svete stolice i unapređenja naše saradnje - objasnio je Koh.

On je u duhu hrišćanskog jedinstva održao večerašnju liturgiju i pomolio se sa vernicima za ujedinjenje svih hrišćana, koji, kako je istakao, svi veruju u jednog boga, a razdvajaju ih samo dogmatske razlike.

Na pitanje da li se može očekivati da Papa Franja poseti Srbiju, kardinal je rekao da ne samo da je siguran već zna koliko bi papa bio srećan i radostan ukoliko bi imao priliku da poseti "ovu lepu zemlju".

Međutim, kazao je i da se ne radi samo o papinoj želji za posetom, već da tome treba da prethodi poziv, pre svega, Vlade Srbije, ali i da se s obzirom na to da je naša zemlja većinski pravoslavna očekuje poziv i od SPC.

Kardinal Koh se danas u okviru trodnevne posete Srbiji sastao i sa sveštenicima Beogradske nadbiskupije i održao predavanje na temu 1.700 godina od prvog ekumenskog Nikejskog sabora i o zajedničkom slavlju Vaskrsa crkava Istoka i Zapada.

Ovo nije prvi put da je kardinal Koh posetio Srbiju, s obzirom da je u našoj zemlji boravio pre sedam godina.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike