Srbija danas dobija novu Vladu: Premijerka i ministri polažu zakletvu, šta će biti prioriteti kabineta Ane Brnabić

25.10.2022

05:20

0

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je da će ovo biti prosrpska vlada koja će prvenstveno braniti nacionalne interese

Srbija danas dobija novu Vladu: Premijerka i ministri polažu zakletvu, šta će biti prioriteti kabineta Ane Brnabić
vlada srbije (2) - Copyright 24sedam

Na današnjoj sednici parlamenta, koja je zakazana za 12.30, Srbija bi trebalo da dobije Vladu Srbije, te da premijerka i ministri polože zakletvu.

Nova Vlada imaće, pored 25 ministara na čelu određenih resora i tri ministra bez portfelja. Novu vladu će činiti: Ana Brnabić, predsednica, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika vlade, Miloš Vučević, potpredsednik vlade i ministar odbrane, Siniša Mali, potpredsednik vlade i ministar finansija, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Rade Basta, ministar privrede, Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Irena Vujović, ministar za zaštitu životne sredine, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Negre, ministar rudarstva i energetike, Maja Popović, ministar pravde, Aleksandar Martinović, ministar za upravu i lokalnu samoupravu, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova, Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, Branko Ružić, ministar prosvete, Jelena Begović, ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj, Danica Grujičić, ministar zdravlja, Nikola Selaković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić, ministar za brigu o porodici i demografiju, Husein Memić, ministar za turizam i omladinu, Zoran Gajić, ministar sporta, Maja Gojković, ministar kulture, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja, Novica TončevÐorđe MilićevićEdin Ðerlek, biće ministri bez portfelja.

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je da će ovo biti prosrpska vlada koja će prvenstveno braniti nacionalne interese.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
predsednica Vlade Ana Brnabić

 

-Imamo zaista jaka imena u vladi, veoma stručne ljude i još jednom su se pokazale dve stvari. Prva je da je to prosrpska vlada. Nema tu ni levo ni desno, ni istoka, ni zapada, ni severa ni juga. To je vlada koja se bavi i brani naše nacionalne interese. Drugo, SNS kao okosnica ove vlade, pokazala je da joj nisu važne funkcije i fotelje i da će da ustupi važna mesta ljudima za koje misli da mogu još više da povuku, da donesu novu energiju i ideje i da će stranka stati iza tih ljudi čak i kada nisu njeni članovi, rekla je Brnabić gostujući u emisiji "Hit tvit".

Pre nepune dve godine, 28. oktobra 2020. godine Ana Brnabić je u ekspozeu pred poslanicima i ministrima u sada već bivšoj Vladi, navela šest prioriteta: borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i dalje ekonomsko jačanje Srbije. 

Miloš Vučević, budući potpredsednik vlade i ministar odbrane, izjavio je juče nakon sednice Predsedništva SNS, a odgovarajući na pitanja novinara, da su prioriteti nove vlade koje će u ekspozeu razraditi mandatarka Ane Brnabić, očuvanje mira i stabilnosti.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
potpredsednik Vlade Miloš Vučević

 

-Jedan od prioriteta biće da odgovori na izazove oko Kosova i Metohije, da se izađe sa što manje štete iz vrtloga nove geopolitičke podele, rast plata i penzija, nastavak investicija, nastavak evropskih integracija i razvijanje Otvorenog Balkana. Na visoko mesto stavljamo pomoć Srbima na KiM, očuvanje teritorijalnog integriteta, napore da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku, da sedimo na svojoj stolici, rekao je Vučević.

Tekst zakletve koji će danas pročitati premijerka i ministri glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike