Nemački predlog za Zajednicu srpskih opština u 17 tačaka: Imaće grb, zastavu i bankovni račun

20.10.2022

12:38

0

Udruženje/Zajednica mora imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu

Nemački predlog za Zajednicu srpskih opština u 17 tačaka: Imaće grb, zastavu i bankovni račun
jarinje - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prištinska Koha objavila je, kako navodi, predlog zapadnih krugova za statut Zajednice srpskih opština na Kosovu koji kruži pod naslovom "Nemački nacrt" i koji sadrži 17 tačaka, prenosi Kosovo onlajn.

Prema prvom članu predloga, navodno, ZSO je pravno lice stvoreno u skladu sa Zakonom o ratifikaciji prvog sporazuma i Ustavom Kosova, prenosi Koha, navodeći da je imala uvid u taj dokument. 

Koha je, za sada, navela prva dva člana tog predloga. 

"Statut Zajednice je njen najviši pravni akt. Statut će usvojiti osnivačka skupština koju čine članovi skupština opština učesnica sa glasanjem u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Prvog sporazuma i Ustavom Kosova", navodi se u prvom članu i dodaje da će se sve izmene i dopune statuta vršiti takođe u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. 

"Amandmane na statut mora da odobri Vlada Kosova kroz pravni akt u skladu sa Ustavom. Vlada će, ukoliko bude ocenila da je potrebno, razmotriti ustavnost svakog amandmana na Skupštini Udruženja, čiju će ocenu dati Ustavni sud. Zajednicu čini deset opština i zastupa njihove interese i interese svojih stanovnika. Članstvo u Zajednici je dobrovoljno. Procedure za dodavanje članova, isključenje iz članstva ili raspuštanje Zajednice definisane su ovim Statutom", piše u prvom članu.

U drugom članu se navodi da su članovi Zajednice organi vlasti opština učesnica.

"Zvanični nazivi pravnog lica su: 'Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Кosovu', 'Asocijacija opština sa srpskom većinom na Кosovu' i 'Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu'. Sva tri službena naziva odnose se na pravno lice nastalo ovim Statutom. U daljem tekstu naziv Udruženje/Zajednica označava sve ili bilo koji od zvaničnih naziva. Službeni organi Kosova ili predstavnici Asocijacije/Zajednice imaju pravo da se na to pozivaju u bilo koje od tri imena", prenosi Koha. 

U drugom članu se navodi i da se aktivnosti Zajednice zasnivaju na principima dobrovoljnog učešća njegovih članova, napredne demokratije i lokalne samouprave, i poštovanja odredbi o zaštiti i zastupanju prava i interesa zajednica, što je zasnovano na Ustavu i zakonima Kosova.

Opštinske vlasti pristupaju Zajednici na osnovu odluke skupština opština u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu donošenje odluka ovog opštinskog organa. U procesu pristupanja svaki član mora da odobri Statut.

Članovi imaju pravo da napuste članstvo. Udruženje/Zajednica će biti otvorena za bilo koju drugu opštinu pod uslovom da se članovi slažu. Odluku o prijemu novog člana Udruženja/Zajednice doneće 2/3 delegata Skupštine.

Udruženje/Zajednica se može raspustiti odlukom same Skupštine većinom od 2/3 članova, na osnovu odluke gradonačelnika opština.

Članovi Udruženja/Zajednice imaju pravo da isključe jednu ili više opština iz članstva odlukom koju donosi sama Skupština većinom od 2/3 članova.

Udruženje/Zajednica mora imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu.Sedište će odrediti Skupština.

Udruženje/Zajednica ima pravo na sopstvene bankovne račune i ima pravo da poseduje imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama", navodi se u drugom članu, piše Koha prenosi Kosovo onlajn.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike