Predsednik o hrvatskom licemerju: Sebe su izuzeli od sankcija, neka ne pričaju o principima i moralu

07.10.2022

11:24

0

Vučić je ukazao da je Evropska komisija bila već donela odluku da zemlje Zapadnog Balkana, prema tome i Srbija budu izuzete od sankcija

Predsednik o hrvatskom licemerju: Sebe su izuzeli od sankcija, neka ne pričaju o principima i moralu
vucic_skinas_07102022_0004 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Hrvatska je sebe izuzela od sankcija na uvoz iz Rusije u okviru poslednjeg paketa sankcija i zato ne treba da govori o principima i moralu, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, upitan da prokomentariše nove izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u vezi odluke o zabrani uvoza ruske nafte za Srbij, kao i izjave o "orgijanju u Jasenovcu“, ukazao je da je sinoć saznao da je Hrvatska i sebe izuzela od sankcija, jer imaju posebne potrebe za nabavke nekakvog posebnog ulja koje dolazi iz Rusije za njihovu rafineriju.

- Sebi su dali za pravo da pomažu Rusima i plaćaju za proizvode, ali daju sebi dodatno za pravo da Srbiji tu mogućnost oduzmu. Sve možete kada pripadate tom klubu a mi ne, ali onda ne govorite da to ima veze sa principima i moralom - naglasio je on.

Vučić je ukazao da je Evropska komisija bila već donela odluku da zemlje Zapadnog Balkana, prema tome i Srbija budu izuzete od sankcija.

- Nema šta da se ljutimo na Ursulu fon der Lajen i Evropsku komisiju. Ali onda, na predlog Hrvatske i dve članice, shvatili su da nemaju koncenzus po tom pitanju pa su ga skinuli. Ne treba niko da se pravi nevešt, već znaju šta je to bilo - naglasio je on najavivši da će sutra govoriti o dugoročnim odlukama po pitanju snabdevanja gasom i naftom.

Što se tiče "orgijanja u Jasenovcu“, kaže da ta sintagma najbolje govori o njima.

- Za njih je orgijanje polaganje cveća, a nije bilo orgijanje ubijanje dece - podvukao je on.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Janaf je bio pouzdan snabdevač, ali više to nisu, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić napominjući da je Srbija plalaćala 45 do 48 miliona evra godišnje za korišćene tog naftoboda i da je sada e na nama da preduzimamo naredne korake radi obezbeđivanja nafte.

Vučić je to rekao, odgovorajući na pitanje novinara da li je pozadina medijske hajke u Hrvatskoj politički uspesi Srbije u poslednje vreme i to što je uspela da održi odnose sa zaraćenim zemljama.

- Video sam da su neki pravili tekstove praveći lažnu simetriju kako smo svi krivi, a šta smo to mi njima uradili. To što sam želeo da položim cvet je orgijanje i što sam se tri puta najavljivao kroz sve zvanične kalane Hrvatske? Izmišljaju kako sam tukao nekog zatvorenika, nikad u životu nisam video nikakvog zarobljenika, niti sam bio u Petrinji -  rekao je Vučić.

Podsetio je kako su ga u hrvatskim medijima nazivali firer u pampersu i da mu crtaju brčiće i da nikad zbog toga nije ništa uradio protiv njih.

- Uvek sam govoriod a je Janaf bio pouzdan snabdevač, alim više to nisu. Plaćali smo 45 do 48 miliona evra godišnje za korišćene tog naftoboda i sad je na nama da preduzimamo naredne korake i nema tu ljutnje - rekao je predsednik.

Printscreen/Tanjug
 

Objasnio je da sveobuhvatan hajka koja se pravi protiv njega posledica dogovora komunista i Vatikana iz 1968. godine prošlog veka da se ne pominje Jasenovac niti srpske žrtve.

- To je ono što je vladalo Beogradom sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih i dvehiljaditih što dans više ne vlada u Srbiji, ali pokušava da vlada, a to je ta udvorička politika prema Zagrebu u kojoj su oni uvek moderni i ispred nas, a mi treba da se valjda stidimo svog seljačkog i srpskog porekla. Ja sam ponosan na svoj srpski rod i na činjenicu što im tu lažnu priču kvarim u kojoj su samo oni žrtve. A u poslednjem ratu kada pogledate šta se dogodilo sa kućom Vučića i sa svima ostalima vidite sve suprotno od onoga što bi oni želeli da prikažu - rekao je Vučić.

Prokomentarisao je i kako je on za neke do njih najgori čovek na najvažnijem mestu u Srbiji, na kome bi voleli da vide nekog drugog.

Vučić je zaključio da je suština to da je Hrvatska sebi dala za pravo da bude izuzeta od sankcija Ruskoj Federaciji, a Srbiji nije dala to pravo i upitao ko su i šta su oni da pokušvaju to da rade.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike