Petković: Jedini i pravi faktor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji je Aljbin Kurti

07.10.2022

10:33

0

"Apsurdno je i izlizano da Vjosa Osmani napada predsednika Aleksandra Vučića"

Petković: Jedini i pravi faktor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji je Aljbin Kurti
Petar Petković (1) - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti jedini koji izaziva nestabilnost na Kosovu i da je to što kosovska predsednica za to optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zapravo izvrtanje činjenica.

- Apsurdno je i izlizano da Vjosa Osmani napada predsednika Aleksandra Vučića, kada je jedini i pravi faktor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji, ali i šire, Aljbin Kurti koji svakodnevno preti ratom, zvecka oružjem i gradi ilegalne baze na severu KiM, poručio je Petković u saopštenju za medije.

Petković je ocenio da ukoliko u Prištini istinski žele normalizaciju odnosa, mir i stabilnost, onda je već odavno je trebalo da formiraju Zajednicu srpskih opština, koja, po njegovim rečima garantuje kolektivna prava Srbima, umesto što, kako je dodao, svakodnevno raste broj napada na Srbe, njihovu imovinu, pa čak i grobove.

- Umesto poštovanja sporazuma iz dijaloga, Osmanijeva želi da gradnju ilegalnih baza, uz otimanje zemlje Srbima u Zubinom Potoku i Leposaviću, predstavi kao vladavinu prava? To ima samo u Prištini da se uzurpacija predstavlja kao vladavina prava, a poštovanje sporazuma kao bezakonje, jer upravo to radi Osmanijeva, govoreći kako nikada neće formirati ZSO, kaže Petković.

Petković je rekao da očekuje, da zbog ovakve glorifikacije kršenja sporazuma od strane Prištine, jasno reaguje i međunarodna zajednica i osudi izjave koje nisu u duhu dijaloga i normalizacije odnosa.

- Nema ni jednog jedinog razloga da se Vjosa Osmani toliko plaši novinarskog pitanja oko formiranja Zajednice srpskih opština, jer to je obaveza koju će morati da ispuni i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine, a ne onako kako bi ona volela da ubedi sebe i zapadne ambasade. I za kraj, ako je takozvani ustav alfa i omega takozvanog Kosova, kako to tvrdi Vjosa Osmani, zbog čega još uvek nije sprovedena odluka o povraćaju 24 hektara manastirske zemlje Visokim Dečanima? Podsetiću je da je Ustav Republike Srbije naša jedina alfa i omega i naš jedini okvir delovanja, zaključio je Petković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike