"Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško": Herojska smrt majora Milana Tepića! (VIDEO)

29.09.2022

05:17

0

Autor: 24sedam

Malo pre pogibije Tepića, nastradao je i vojnik JNA Stojadin Mirković (19), koji je odbio njegovo naređenje da napusti skladište i nastavio da iz vojnog transportera dejstvuje po neprijatelju

"Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško": Herojska smrt majora Milana Tepića! (VIDEO)
Milan Tepić - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1991. godine u blizini Bjelovara u Hrvatskoj poginuo je heroj major Milan Tepić (34), koji je sebe digao u vazduh zajedno sa skladištem municije, jer nije želeo da ono padne u hrvatske ruke. Malo pre njega nastradao je vojnik Stojadin Mirković (19), koji, uprkos majorovoj naredbi, nije hteo da se preda.

U maju 1991. godine, u vreme prvih oružanih sukoba u Hrvatskoj, major Tepić premešten je u garnizon u Bjelovaru, gde je bila smeštena 265. motorizovana brigada.

Početkom septembra, našao se u vojnom skladištu "Barutana" u šumi Bedenik, u blizini Bjelovara, kako bi organizovao njegovu odbranu.

Nakon blokade bjelovarske kasarne i drugih vojnih objekata, kao i serije manjih incidenata, ovde ga je 29. septembra 1991. zatekao napad na bjelovarski garnizon od strane pripadnika Zbora narodne garde ("zenge").

Kada je major Tepić video da se nalazi u teškoj situaciji, odlučio je da već ranije minirano skladište digne u vazduh, ne želeći da oružje i municija padnu u ruke hrvatskih snaga.

Tako se u 10.40 digao u vazduh zajedno sa 170 tona eksplozivnih sredstava. Jaka eksplozija, koja je potresla celi Bjelovar, usmrtila je i desetak pripadnika "zengi", koje su se u toku opsade približile ogradi skladišta.

Nastradao i vojnik Stojadin Mirković

Malo pre pogibije Tepića, nastradao je i vojnik JNA Stojadin Mirković (19), koji je odbio njegovo naređenje da napusti skladište i nastavio da iz vojnog transportera dejstvuje po neprijatelju.

Mirković je poginuo kada su Hrvati njegovo vozilo pogodili "zoljom".

Nakon pogibije, posmrtni ostaci Milana Tepića nikada nisu predati njegovoj porodici, koja je 1993. godine na seoskom groblju u Komlencu podigla porodičnu grobnicu i na njoj postavila spomen-ploču posvećenu Milanu.

Prema nekim navodima, njegovi posmrtni ostaci, zajedno sa posmrtnim ostacima šestorice vojnika, sahranjeni su na groblju Miroševac u Zagrebu, gde su zavedeni kao N. N. lice.

Poslednji narodni heroj SFRJ

Nakon pogibije, major Milan Tepić upoređivan je sa Stevanom Sinđelićem, junakom iz Prvog srpskog ustanka, koji je poginuo 1809. u boju na Čegru, prethodno digavši u vazduh burad sa barutom, izazvavši eksploziju u kojoj je stradalo puno Turaka.

Predsedništvo SFRJ, kojem je predsedavao potpredsednik Branko Kostić, 19. novembra 1991. majora Milana Tepića je za junački podvig u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja, za dizanje u vazduh skladišta naoružanja u garnizonu Bjelovar, svesno žrtvujući svoj život, posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja i proglasilo narodnim herojem Jugoslavije. Kako je ubrzo došlo da raspada Jugoslavije, Tepić je postao njen poslednji narodni heroj.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike