Priština preti ratom kako bi primorala Beograd da prizna takozvano Kosovo

27.09.2022

12:28

0

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Petković je podsetio Kurtija da Srbija svoj teritorijalni integritet i suverenitet brani svim dozvoljenim mirnim i diplomatskim sredstvima

Priština preti ratom kako bi primorala Beograd da prizna takozvano Kosovo
Aljbin Kurti, Petar Petković - Copyright 24sedam/Goran Sivački Profimedia

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nesvesno otkrio svoje ratoborne planove poručivši da je razlog za eventualne sukobe na Kosovu i Metohiji to što Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine i ne dozvoljava Prištini prijem u međunarodne organizacije.

"To je ništa drugo do pretnja ratom i poruka da će Priština posegnuti za oružjem kako bi primorala Beograd da prizna takozvano nezavisno ''Kosovo''. Istovremeno dok plaši svoje sunarodnike i svet nekakvom izmišljenom vojnom pretnjom Srbije, Kurti na severu Kosova i Metohije razmešta i ukopava teško naoružane pripadnike specijalnih snaga policije i šalje patrole nezakonito formiranih ''Kosovskih bezbednosnih snaga'', paravojske formirane protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je Petković.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Petković je podsetio Kurtija da Srbija svoj teritorijalni integritet i suverenitet brani svim dozvoljenim mirnim i diplomatskim sredstvima, i argumentima zasnovanim na međunarodnom pravu, "jer snaga i ubedljivost naših stavova, a ne vojna sila, jeste ono što odnosi pobedu nad separatizmom na Kosovu i Metohiji".

"Kurtijevo zveckanje oružjem je ništa drugo nego izraz nemoći i frustracije zbog činjenice da sve veći broj država odlučuje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog ''Kosova''. Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine i očekuje da predstavnici EU i zemalja koje podržavaju Prištinu dokažu svoju opredeljenost za stabilnost i mir na zapadnom Balkanu tako što će najoštrije osuditi Kurtijeve pretnje ratom", naveo je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike