Priština nastavlja da lobira za glasove u Savetu Evrope

27.09.2022

10:35

0

Generalni konzulat tzv. Kosova u Strazburu uputio misijama država članica SE non-pejper o pristupanju toj organizaciji

Priština nastavlja da lobira za glasove u Savetu Evrope
Savet Evrope - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala organizovaće 4. oktobra u Strazburu prijem za diplomate, dan uoči sastanka Komiteta ministara na nivou zamenika ministara Saveta Evrope (SE) u tom gradu, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora.

Taj portal je prošle nedelje objavio da je Generalni konzulat tzv. Kosova u Strazburu uputio misijama država članica SE non-pejper o pristupanju toj organizaciji, u kojem se, između ostalog, navodi da "ne postoje pravni razlozi" zbog kojih bi ta inicijativa bila odbačena.

U prištinskom non-pejperu se tvrdi da pravno mišljenje Direktorata za pravne savete i međunarodno javno pravo SE "potvrđuje da bi postavljanje članstva u Ujedinjenim nacijama kao preduslova za pristupanje SE uspostavilo dodatni uslov za članstvo koji nije predviđen Statutom i da bi to bilo protiv prakse ove organizacije".

Dve nedelje nakon upućivanja tog dopisa, Gervala će boraviti u Strazburu, a njena misija, nesumnjivo, biće da kroz lični kontakt sa diplomatama lobira da zahtev Prištine za prijem u SE, podnet 15. maja ove godine, bude prihvaćen na razmatranje i da što pre uđe u proceduru koja je vrlo kompleksna, navodi Kosovo onlajn.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike