Predsednik Srbije sa ambasadorom u izdanju u kakvom ga retko viđamo: Prva fotografija iz Njujorka pred GS UN

18.09.2022

12:06

0

Vučić će 21. septembra govoriti na 77. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Predsednik Srbije sa ambasadorom u izdanju u kakvom ga retko viđamo: Prva fotografija iz Njujorka pred GS UN
Vučić Đurić Njujork Instagram buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, kako bi se obratio na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tokom boravka u Njujorku razgovaraće i sa visokim zvaničnicima američke administracije o unapređenju saradnje sa SAD, a imaće i više susreta sa liderima i predstavnicima drugih zemalja.

Vučić će 21. septembra govoriti na 77. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Na prvoj fotografiji iz Njujorka, objavljenoj na zvaničnom Instagram profilu, vidimo predsednika Vučića u društvu ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića u neformalnom izdanju. Obojica su obučena u trenerke.

-Marko sportista, u ranim jutarnjim satima, brifuje starijeg druga pred naporne i važne sastanke u Njujorku, napisano je u opisu fotografije.

 

 

Predsednik Vučić će, kako je ranije najavljeno, 21. septembra učestvovati u Generalnoj debati svetskih lidera u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN i tokom boravka u Njujorku imati više od 30 sastanaka sa stranim zvaničnicima.

Vučić je ranije najavio da će u Njujorku imati sastanke i sa visokim zvaničnicima američke administracije, kao i da će se možda sastati i sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i njegovom zamenicom Viktorijom Nuland.

Vučić je u petak rekao da veruje da će se sresti i sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.

"Ne znam da li ću stići na Bajdenov prijem, zbog redosleda govora u UN. Trebalo bi da se sastanem sa Olafom Šolcom, zatim sa predstavnicima zemalja Centralne Amerike, Gvatemala, Nikaragva, Kostarika, a onda i sa predstavnicima afričkih zemalja - Esvantini, Mozambik, Niger, Gabon, kao i sa mnogim predstavnicima evropskih zemalja", nabrojao je Vučić.

Takođe, Vučić je rekao da će se sastati i sa dvojicom ili trojicom predsednika južnoameričkih zemalja, predsednicima Somalije, Irana, kao i sa brojnim predstavnicima zemalja iz Azije, a da će imati i sastanke sa jevrejskim organizacijama.

Ako bude imao vremena, dodao je, srešće se i sa kineskim i ruskim predstavnicima, kojima će uručiti pisma.

Sedamdeset sedma sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u okviru redovnog jesenjeg zasedanja počela je 13. septembra, a tema zasedanja je "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

Kako su saopštile UN, tema proizilazi iz priznanja da se svet nalazi u kritičnom trenutku u istoriji Ujedinjenih nacija zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju kovida 19, rat u Ukrajini, humanitarne izazove bez presedana, prekretnicu u klimatskim promenama, kao i sve veću zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji.

Stoga je neophodno pronaći i fokusirati se na zajednička rešenja za ove krize i izgraditi održiviji i otporniji svet za sve i za generacije koje dolaze, navele su UN na svom sajtu.

Generalna debata svetskih lidera počinje u 9.00 časova 20. septembra i trajaće do 26. septembra, a šefovi država i vlada tražiće rešenja za isprepletene globalne izazove.

Predsednik Vučić obratiće se 21. septembra na Generalnoj debati svetskih lidera kao 13. govornik, u popodnevnim časovima.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike