Zakleo sam se nad Ustavom da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne pokrajine: Predsednik Vučić u Skupštini o Kosmetu

13.09.2022

08:06 >> 09:29

0

Autor: 24sedam

Na dnevnom redu je samo jedna tačka: Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini

Zakleo sam se nad Ustavom da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne pokrajine: Predsednik Vučić u Skupštini o Kosmetu
aleksandar vučić skupština Goran Sivački (24) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U velikoj sali Doma Narodne skupštine danas se održava prva posebna sednica u 13. sazivu. Na dnevnom redu je samo jedna tačka: Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine. 

Poslanicima i srpskoj javnosti obraća se predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Očekuje se da će sednica trajati i sutra. Predsednik je u sali dočekan gromoglasnim aplauzom.

24sedam/Goran Sivački
Predsednik Vučić u Skupštini o Kosovu i Metohiji

 

Tokom dvodnevne sednice biće reči o Kosovu i Metohiji, pritiscima na Beograd da se što pre postigne dogovor, ponudama pregovarača i izaslanika sa Zapada, kao i svemu do sada dogovorenom u dijalogu.

10.06 - Predsednik Skupštine Vladimir Orlić otvorio je zasedanje, a poslanici su minutom ćutanja odali poštu preminulom Božidaru Deliću.

Sednici prisustvuje 176 poslanika. Sednici prisustvuju i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, predstavnici Srpske liste i drugi predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Govoriće svi predstavnici poslaničkih grupa, a predviđeno vreme za raspravu je pet sati. Poslanicima je dostavljen i izveštaj o pregovaračkom procesu.

Opozicione poslaničke grupe na početku sednice su izneli primedbu da ne mogu da sednu na svoja mesta, jer je neko drugi zauzeo ta mesta. Predsednik Skupštine zamolio je da ukažu poštovanje prema Srbima sa KiM koji prisustvuju ovako važnoj sednici, te da to ne bude tema kojom će biti otvorena ovako važna sednica.

24sedam/Goran Sivački
U Skupštini Srbije o dijalogu Beograda sa Prištinom

 

10.13 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je obraćanje. 

Na početku je zahvalio na prilici da govori o Kosovu i Metohiji, "te da makar deo briga i tereta naroda podelimo zajedno, a boreći se za ključno nacionalno pitanje, naše Kosovo i Metohiju".

-Narodna Skupština je pravo i jedino mesto gde se razgovor o ovako važnom pitanju može voditi dubinski. Na tom prostoru treba da pronađemo život za Srbe i ništa manje za Albance. To je zadatak koji treba da završimo kako bismo preživeli. Sve drugo nas vodi ka gubitku i povlačenju. Zato mislim da je važno da u politici ljudima ponudimo realno, moguće. Od dodvoravanja narodu i onoga što ljudi žele da čuju, važnije je da uradimo šta možemo. Mogućnosti za napredak su oskudne, a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom ako bismo je vodili, gotovo izvesne, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Predsednik je naveo i kako je broj Srba na KiM počeo da opada s početka 20. veka. 

-Od 1921-1939. godine bio je preporod. Nije to oduvek bilo naše, uvek je bila borba za teritoriju i za vitalne nacionalne interese dva naroda. Nekada smo pobeđivali mi, nekada oni, uz uticaj inostranog faktora, jer bi zapadni faktori tvrdo i čvrsto stajali na poziciji onih koji su protiv Srba. Od 61. godine do 91. godine sa 27 odsto na 11 odsto Srba uz sve teži život za Srbe. Albanci su demografski pobedili, bili su posvećeni oporavku nacije. I mi se danas pre svađamo makar i oko mesta za sedenje umesto da budemo ujedinjeni oko onoga što će da nam pobošlja život, dodao je Vučić. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
Predsednik Vučić se obraća u Skupštini o KiM

 

Danas živi oko 100.000 Srba.

-Da znamo šta to čuvamo i moramo da čuvamo. A šta je naša generacija mogla da učini? Svi pokušaji su bili neuspešni i doveli su do sve veće tragedije. Doveli su do osiromašenja i odlaska ljudi. Istorijske tokove je teško, ali nije nemoguće okrenuti. Zakleo sam se nad Ustavom da Srbija ni posredno ni neposredno neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, poručio je Vučić posle čega se prolomio aplauz skupštinskom salom.

Zamolio je građane Srbije da budemo racionalni i realni, da znamo šta je moguće i da razmišljamo da deci ne ostavimo probleme sa kojima se mi danas mučimo.

-Više bih voleo da danas ovde pričamo o investicijama, nažalost imamo probleme u društvenom životu zbog nerešenog konflikta i svega što smo nasledili. Ne postoji nikakvo veštačko stvaranje krize sa strane Srba. Opasnost je, uveravam vas, bliska objektivna i ozbiljna i u tome mogu da vam posvedoče predstavnici Srba sa KiM. Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize. Ostali smo dosledno opredeljeni za dijalog i sve drugo vodi u potencijalne sukobe. Ne samo za ljude na KiM, već i u čitavoj Srbiji, upozorio je Vučić.

24sedam/Goran Sivački
Predsednik Vučić o dijalogu sa Prištinom u Skupštini

 

Nije Srbija više slaba kao što je bila.

-Naši vojno-policijski kapaciteti su desetostruko bolji, a posedujemo više pameti i mudrosti i znamo gde su granice, te da uradimo sve što je u našoj moći, da obezbedimo sigurnost za naš narod na KiM i celoj Srbiji. Ako bi došlo do bilo kakvog sukoba, to bi bila katastrofa za sve.

Teritorijalni integritet je odjednom postao svetinja, ali su zgazili integritet Srbije.

-Svaki razgovor vodi ka tome šta će Srbi da učine da bismo umilostivili gospodu u Prištini. Stotine miliona evra su uložili da bi raspolutili Srbe. Ono u čemu smo mi kao zemlja uspeli to je da sačuvamo jedinstvo srpskog naroda, Srbi južno i severno od Ibra su jedinstveni. To je veliki uspeh, jer Srbi su posle nekoliko decenija shvatili da moraju da budu jedinstveni, te da je to jedini način da očuvamo nacionalni interes, rekao je predsednik Vučić.

Poručio je da Beograd poštuje sve do sada postignute dogovore, ali njima neki dogovor služi i ta kritika ne ide Albancima, već posrednicima, da mogu da kažu da su napravili napredak, ali da Srbi izvrše, a kada Albanci ne ispune, onda nama kažu "nije u skladu sa Ustavom". 

-Mi ne radimo to zato što smo glupi, već znamo koliko nam znači mir, da nemamo ponovo kolone sa traktorskim prikolicama. Znam i danas će biti rasprava šta nam ne valja. Ne znam kako će ovo da se okonča, ali znam da ću čuvajući Ustav Srbije da podržimo što više kompromisnih predloga da imamo mir sa Albancima. Najlakše bi bilo da kličem kako ćemo da zgazimo nekoga. Ne, želim da kličem miru, normalnosti, napretku. Ali, da li ćemo uspeti u tome? Daćemo sve do sebe, rekao je Vučić i dodao da Priština nasilno pokušava da reši.

24sedam/Goran Sivački
predsednik Srbije pred poslanicima o dijalogu sa Prištinom

 

Ono što je važno da istaknem, mi imamo platforme usvojene u ovom Domu, rekao je Vučić.

-Najteže stvari za naš narod se dešavaju od dolaska Aljbina Kurtija na vlast. Suočavamo se sa teškom bezbednosnom situacijom, to ste mogli da vidite i noćas kada je napadnuta srpska porodica u Babinom Mostu. Priština se nikad nije suočila ni sa jednom kaznom, a dijalog se suštinski nije pomerio. Kada dijalog ne napreduje, imamo uvek dejstvo Prištine što prvo na koži osete Srbi kroz etnički motivisane napade, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije napomenuo je da ne veruje da će sa aktuelnom političkom garniturom u Prištini biti moguć bilo kakav dogovor.

-Situacija je teška, a pritisak će se povećavati. Niko čini mi se ne želi novi sukob na Balkanu, a sa druge strane čini mi se takođe da predsedniku Ruske Federacije izbiju argument Kosova iz ruke. Ne žele da objasne kako su u skladu sa pravom izveli agresiju, jer su je izbili bez ikakvog pravnog akta, dakle britalna agresija na zemlju koja nije ušla na teritoriju nijedne druge zemlje. I oni su nas napali, a nisu napali one koji su ušli na teritoriju druge zemlje. Toliko o pravu. Mi smo slabi, pa mogu da nas tuku. U skladu sa tim i uporedo sa našom borbom, odvija se borba za naše Kosovo i Metohiju. U kratkom roku smo došli do sedam novih povlačenja priznanja, a verujem da ćemo uskoro imati i osmu. Ima više zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu zemlju nego što ima onih koji ga priznaju. To je izuzetno važno. Situacija je teška i neizvesna, a mi smo se trudili da obezbedimo dostojanstven život našim građanima. Uložili smo u novcu više nego u proteklih 40 godina, rekao je predsednik Vučić. 

24sedam/Goran Sivački
predsednik Vučić u Skupštini

 

Izgrađeno je na stotine stanova, gradi se povratničko naselje, završen je regionalni vodovod, zaokružujemo sportsko-rekreativni centar, zdravstveni centar, Kliničko-bolnički centar u Gračanici. 

-Srbija će sačuvati sebe, svoj narod, svoju i jedinu Srbiju braneći međunarodni pravni poredak, međunarodno javno pravo i da budemo istrajni i uporni. Živela Srbija, završio je obraćanje predsednik Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike