O Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije: Danas prva posebna sednica parlamenta, obraća se predsednik Vučić

13.09.2022

05:12

0

Autor: 24sedam

Na dnevnom redu je samo jedna tačka: Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine

O Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije: Danas prva posebna sednica parlamenta, obraća se predsednik Vučić
Vučić brdo brioni Instagram buducnostsrbijeav 5 - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

U velikoj sali Doma Narodne skupštine danas će biti održana prva posebna sednica u 13. sazivu. Sednica počinje u 10 sati.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka: Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine. 

Kako se očekuje, na sednici bi poslanicima i javnosti trebalo da se obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je da će predsednik Srbije poslanike, ali i sve građane obavestiti o trenutnom stanju, izazovima koji su pred nama, ali i o onome što je do sada uspelo da se uradi za srpski narod na KiM. Orlić ne očekuje da će na toj sednici doći do jedinstvenog stava svih poslanika Narodne skupštine i dodaje da je realno da ta sednica traje dva dana, odnosno u utorak i sredu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče nakon sastanka lidera Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni da nova "armatura" pregovora o Kosovu podrazumeva intenzivnije razgovore i "žurbu" Zapada da izmaknu Putinu argument priznanja Kosova zbog Ukrajine.

Tv Pink Printscreen
 

 

On je odgovarajući na pitanje novinara rekao da će pregovarački proces izgledati potpuno drugačije, jer će biti mnogo dolazaka različitih stručnjaka, iz dva razloga:

"Prvo je da niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga stvar je da žele da izvuku argument Putinu iz ruku koji je on već koristio u razgovorima sa svim zapadnim moćnicima, a to je ''ako ste vi mogli da napravite presedan sa Kosovom mogu i ja''. Oni tu hoće da mu izmaknu stolicu i zato im se žuri", objasnio je Vučić.

Naglasio je da to nije laka sutuacija za Srbiju, ali da je njegov posao da obezbedi mir i stabilnost svom narodu.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc uputili su posrednike Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pomognu u nalaženju rešenja izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku. Kako je naveo posle susreta predsednik Vučić, on je dobio do njih novi predlog potpuno nove armature razgovora i pregovora u Briselu, koji bi trebalo da dovedu do skorog konačnog rešavanja svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM.

Instagram/buducnostsrbijeav
Jens Pletner, Emanuel Bono, Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak u Beogradu

 

-Suštinski taj sporazum bi značio, ne mogu reći priznanje Kosova, ali je to priznanje svega toga što misle da je realnost, ukazao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike