Brnabić: Srpski narod na Kosovu trpi pritisak jer se ne poštuje Briselski sporazum

12.09.2022

10:15

0

Tokom gostovanja na TV Hepi, Brnabić je poslala i dve poruke svetu u vezi sa Kosovom

Brnabić: Srpski narod na Kosovu trpi pritisak jer se ne poštuje Briselski sporazum
Tan2022-9-8_14042258_3 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da srpski narod na Kosovu trpi pritisak jer se ne poštuje Briselski sporazum ni nakon deset godina, već ga Priština kontinuirano krši, naročito kada patroliraju jezerom Gazivode, kada uzurpiraju privatnu imovinu i grade nelegalno objekte, prenosi TV Hepi.

"Moja poseta Kosovu ostaće zabeležena kao jedan od najlepših dana u dosadašnjoj političkoj karijeri, bilo je veoma emotivno, razgovori sa narodom, poseta manastiru Banjska u koji smo uložili više od 620.000 evra. Značilo mi je pogledam još neke projekte, s obzirom na to da nije isto kada se o njima samo razgovara na sednicama, nego kada ih i fizički posetite. Dalo mi je dodatnu energiju. Sa Aleksandrom Vučićem se borimo, pokazujemo fleksibilnost i toleranciju, ne odgovaramo na provokacije Prištine. Ne mogu da kažem da me čudi bilo šta od strane Aljbina Kurtija, ali me čude neke stvari od tajkunskih medija ovde u Srbiji koji su izveštavali kako ne bi čak ni albanski novinari. Očekujem i posle svega bazični profesionalizam i objektivnost, iako znam da od toga nema ništa, rekla je Brnabić

Tokom gostovanja na TV Hepi, Brnabić je poslala i dve poruke svetu u vezi sa Kosovom.

"Jedna je `mir i stabilnost`, a druga je da ipak postoje `crvene linije`. Kao što kaže predsednik Vučić mir i stabilnost skoro po svaku cenu. To znači bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Nadam se da to sada shvataju i naši partneri u Evropskoj Uniji, NATO-u, Kforu", istakla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je dodala da je nestabilnost i dalje prisutna, kao i rizik od bilo kakvog sukoba, jer srpski narod na Kosovu trpi pritisak.

"Naročito kada patroliraju jezerom Gazivode, kada uzurpiraju privatnu imovinu, grade nelegalno objekte. Kfor takve stvari toleriše, ne mogu da kažem da smo se izborili za tu stabilnost i dalje, za to je potrebna Priština i Brisel. Iako bih volela da je drugačija situacija, to na terenu nisam videla. Dopušta se kršenje Briselskog sporazuma, neke stvari koje su teške se odlažu, a to odlaganje je prolongiranje nestabilnosti. Mi konstantno imamo tu situaciju da se uvek računa na strpljenje od nas u Beogradu. Nisam sigurna da li razumeju da postoje te `crvene linije`", objasnila Brnabić.

Nezavisna i samostalna politika, ukazala je, u današnjem svetu je najvrednija i najskuplja stvar, a nju je najteže imati.

"Mnogo bogatiji od nas to sebi ne mogu da priušte, a mi je vodimo na taj način. Mi smo i dalje jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, jer smo narod koji je sve to proživeo", zaključila je Brnabić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: TV Happy

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike