Sestra uhapšenog Srbina na Gazimestanu: Predlagali su da prizna da je pozivao na ubistvo Albanaca, ali on to nije prihvatio

09.09.2022

07:06

0

"Nikoli je tužilac nezvanično, iza zatvorenih vrata, bez svedoka, nudio da prizna krivicu "

Sestra uhapšenog Srbina na Gazimestanu: Predlagali su da prizna da je  pozivao na ubistvo Albanaca, ali on to nije prihvatio
Nikola Nedeljković Kosovo onlajn printscreen - Copyright Kosovo onlajn printscreen

Mom bratu, Nikoli Nedeljkoviću (20), kojeg je sud u Prištini nepravedno osudio na osam meseci zatvora zbog 'incidenta' na Gazimestanu, predlagali su da prizna da je 28. juna pozivao na ubistvo Albanaca, ali on to nije prihvatio i poručio je da bi time izdao Srbe na Kosovu!

Ovo je istakla Nikolina sestra Marija Nedeljković, koja objašnjava da ova nepristojna ponuda prištinskog tužilaštva samo potvrđuje da je Nikola osuđen bez ikakve krivice, samo zato što je Srbin koji je došao na obeležavanje Vidovdana.

Bez svedoka

- Nikoli je tužilac nezvanično, iza zatvorenih vrata, bez svedoka, nudio da prizna krivicu pre produženja drugog pritvora , istakla je Marija Nedeljković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju
 

 

Političko kidnapovanje

Ceo proces protiv Nikole je politički motivisan, kaže Marija Nedeljković za Informer i dodaje da tome u prilog ide i ponuda koju je tužilac imao za njenog brata.

- Nikoli je tužilac nezvanično, iza zatvorenih vrata, bez svedoka, nudio da prizna krivicu pre produženja drugog pritvora, da kaže kako jeste uzvikivao: 'Ubij Šiptara!', ali Nikola mu je odgovorio da nikad sebe ne bi doveo u tu situaciju, jer bi time izdao sve Srbe na Kosovu. Pa na videu koji je sudu dostavljen protiv njega čuje se da Nikola kaže 'Kosovo', a drugi deo mase 'Srbija'. To znači da bi svako od tih ljudi mogao da bude optužen! Očigledno na prištinskom takozvanom sudu može da prođe da se trojica albanskih policajca dogovore da optuže Srbina, da upere prstom i kažu: 'Čuli smo da si rekao to i to.' Pritom sva trojica su bila raspoređena na suprotnim mestima na Gazimestanu, ali baš su svi isto čuli - priča Marija.

Ona apeluje na državu Srbiju da izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi se slučaj njenog brata preispitao na Apelacionom sudu.

Kosovo onlajn printscreen
 

 

- Sud u Prištini izigrava neku demokratiju i zakon, a istom presudom od osam meseci kaznili su mog brata, kao i ljude koji su silovali malu devojčicu u Prištini! To je neuporedivo i skandalozno! Kao što je skandalozno i to što se namerno odugovlačilo dva i po meseca sa njegovim izlaskom pred sud - kaže Nikolina sestra.


Marija navodi i da Nikoli najteže pada kako će ovo preživeti bolesni roditelji.

- Majka nam je na listi prioriteta za čekanje na operaciju srca, dok nam tata isto čeka na operaciju. On se samo za njih brine, kako će oni to da prebrode. Pa on radi za dnevnicu u 'Maksiju' da bi pomogao roditeljima, nikad mrava nije zgazio. Vredan je, na fakultetu je... Šta će sada biti s njegovim fakultetom i poslom...? On je na Gazimestan otišao samo da oda počast svojoj zemlji. On oseća da je Kosovo Srbija. Nosio je zastavu Srbije, svoje zemlje. I ranije je obilazio manastire, bio je kod jedne porodice u Velikoj Hoči, vezao se za tu priču - navodi sestra Marija.

Znači mu podrška

Druga Nikolina sestra Bojana kaže da je za njenog brata bitno što kaznu izdržava u zatvoru u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde se zatvorski stražari odnose korektno prema njemu.
- Tamo rade i naši ljudi, Srbi, ali ne bih želela da neko pomisli kako on ima nekakve povlastice. On je svakako miran dečko, poštuje red... Preneli smo mu da je cela javnost u našoj zemlji apsolutno stala na njegovu stranu i mnogo mu znači ta podrška - zaključuje Bojana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike