EU zabrinuta zbog izveštaja Službe za klimatske promene: Ovogodišnji toplotni talasi i suše rezultirale su najtoplijim letom u istoriji!

08.09.2022

21:55

0

U svojim nalazima, koji su objavljeni u četvrtak, C3S napominje da su prosečne temperature od juna do avgusta bile za 0,4 stepena Celzijusa

EU zabrinuta zbog izveštaja Službe za klimatske promene: Ovogodišnji toplotni talasi i suše  rezultirale su najtoplijim letom u istoriji!
Tan2022-8-24_61944941_0 - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

Ovogodišnji toplotni talasi i suše koje su usledile rezultirale su najtoplijim letom u zabeleženoj evropskoj istoriji, navodi se u izveštaju Kopernikove službe za klimatske promene (C3S) – agencije za posmatranje Zemlje koju finansira EU.

U svojim nalazima, koji su objavljeni u četvrtak, C3S napominje da su prosečne temperature od juna do avgusta bile za 0,4 stepena Celzijusa iznad prethodnog najtoplijeg leta, koje je zabeleženo 2021. U međuvremenu, temperature u Evropi u avgustu su premašile rekord iz 2018. celih 0,8 stepeni Celzijusa.

Agencija takođe napominje da je avgust 2022. bio mnogo sušniji od proseka u velikim delovima Evrope, dok su u većem delu Skandinavije i južne Evrope uslovi bili pretežno vlažniji od proseka.

- Ne samo da smo imali rekordne avgustovske temperature, već i za celo leto, pri čemu je prethodni letnji rekord bio star samo godinu dana - rekla je Freja Vamborg, viši naučnik u Službi za klimatske promene Kopernikus.

U međuvremenu, prošli avgust je postao treći najtopliji avgust do sada, sa prosečnom temperaturom za 0,3 stepena Celzijusa višom od proseka za mesece od 1991. do 2020.

Portparol Evropske komisije Johanes Barke izjavio je prošlog meseca da je suša ovog leta u Evropi bila najgora u najmanje poslednjih 500 godina, pozivajući se na izveštaj Zajedničkog istraživačkog centra, koji sugeriše da je 47 odsto Evrope patilo od deficita vlage u zemljištu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike