Makron i Šolc od Kurtija traže napredak u dijalogu, šalju savetnike u Beograd i Prištinu

04.09.2022

18:39

0

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc uputili su danas zajedničko pismo premijeru privremenih prištiskih institucia Aljbinu Kurtiju

Makron i Šolc od Kurtija traže napredak u dijalogu, šalju savetnike u Beograd i Prištinu
AP21344412688093 - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc uputili su danas zajedničko pismo premijeru privremenih prištiskih institucia Aljbinu Kurtiju u kojem su na njega apelovali da pokaže "maksimalnu odlučnost i spremnost" da donosi teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU, prenose prištinski mediji.


Reč je o identičnom pismu koje su dvojica državnika ranije danas poslali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Printscreen/Facebook/Albin Kurti
 

- Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred - naveli su Šolc i Makron.

Oni su naveli da su pismo uputili "u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana".

- Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan - napisali su nemački kancelar i francuski predsednik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike