Ne podržavam Srbe jer ih volim, već istinu: Francuski analitičar o situaciji na Kosovu

04.09.2022

08:54

0

Tenzije se malo smiruju, ali Kurti vodi dosta agresivnu politiku. Beograd je sve učinio da se tenzije smanje

Ne podržavam Srbe jer ih volim, već istinu: Francuski analitičar o situaciji na Kosovu
_P7I1520_copy_1600x1067 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Generalni sekretar francuskog "Kolektiva za mir na Kosovu" Pol Antoan, kojem su privremene prištinske vlasti pre godinu dana zabranile ulaz na KiM, ocenio je da je sasvim u redu da dođe do dogovora o kretanju Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji, ali da bi trebalo da se reši i pitanje zabrane kretanja koje su vlasti u Prištini uvele za sve ostale.

Antoan u intervjuu za "Večernje novosti" ističe da dogovor o slobodi kretanja ne bi bio potpun ako se u obzir ne bi uzela i situacija svih onih ljudi kojima su vlasti u Prištini zabranile ulazak na tu teritoriju.

Ističe da je sloboda kretanja evropski princip i da bi EU na to trebalo da obrati pažnju.

"Ako meni, Francuzu, zabranjuju da uđem na Kosovo, šta, onda, sprečava prištinsku administraciju da sutra zabrani ulazak za Srbe koji žive na Kosovu i kaže im da ne mogu da se vrate kući", zapitao je Antoan.

Navodi da su njemu "bez ikakvog razloga" zabranili ulazak na KiM i dodaje da se onome ko kritikuje vlasti u Prištini ne dozvoljava da uđe i to na sasvim proizvoljan način.

"Nema pravnog okvira", kaže Antoan i dodaje da u njegovom slučaju ne postoji sudska odluka, već da mu je na aerodromu saopšteno da je takvu odluku doneo ministar unutrašnjih poslova.

"Sutra taj ministar može da zabrani ulazak za šest miliona Srba na Kosovo. I, nikom ništa", naglašava.

Kaže i da nije jedini koji je u takvoj situaciji, već da iste probleme, odnosno zabranu ulaska na KiM ima još desetine ljudi, među kojima su Rusi, Francuzi, Srbi, Crnogorci, Kanađani...

Ukazuje na to da je među njima i njegov zemljak Arno Gujon.

Za trenutnu situaciju na KiM, Antoan kaže da je dosta delikatna.

"Tenzije se malo smiruju, ali Kurti vodi dosta agresivnu politiku. Stalno postavlja ultimatume. Nije za kompromis i dijalog. Nije učestvovao u ratu i ne zna šta to znači. Zato ga nije strah da uđe u konflikt zbog registarskih tablica. Beograd je, s druge strane, sve učinio da se tenzije smanje", ocenio je.

 

 

Na pitanje da prokomentariše to što EU krivicu svaljuje na obe strane, Antoan kaže da se u Briselu vode dvostrukim standardima.

"Kad Srbi mrdnu prstom, to nije u redu, kada Albanci pomere celu nogu, to im ne smeta. Od Beograda se traži da prestane s retorikom u kojoj se ističe da je Kosovo srpsko. U redu, ali onda treba kazati da je Gvantanamo kubanski ili objasniti da Republika Srpska nije u BiH. Šta ćemo sa Krimom i Rusijom? Ne mogu da postoje jedna pravila za Ukrajinu i SAD, a druga za Srbiju", navodi.

Na pitanje da li veruje da će se poštovati postignuti sporazumi, Antoan kaže da Priština nikada nije poštovala dogovoreno, dok je srpska strana primenila svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Ističe da ni NATO ne poštuje dogovore jer policijske snage Kosova nemaju pravo da idu na sever bez njihovog odobrenja.

"Albanci s Kosova ne poštuju ni sopstveni ustav, koji im ne dozvoljava da imaju vojsku. Potpisuju sve što mogu da potpišu, ali ništa ne poštuju. Ne drže reč. ZSO nikada nije formirana. Njihov argument da se radi o "novoj Republici Srpskoj" apsolutno ne stoji", dodaje.

Zaključuje da ne podržava Srbe jer ih voli, već istinu.

"Volim srpski narod, ali kada bi mi moji srpski prijatelji rekli, na primer, da u Makedoniji ili Austriji postoji neka teritorija koja im pripada, ne bih se složio s njima. Istina je da je Kosovo istorijski srpska teritorija i da su Srbi trenutno proganjani na Kosovu. I ne samo Srbi. Pogledajte moj slučaj", dodaje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike