Sijarto srdačan: Srbija može da računa na pomoć Mađarske - Mi smo solidarni, mi smo prijatelji i braća

03.09.2022

17:25

0

Odnosi naših dveju zemalja su na istorijskom maksimumu, postali smo strateški partneri

Sijarto srdačan: Srbija može da računa na pomoć Mađarske - Mi smo solidarni, mi smo prijatelji i braća
Peter Sijarto - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Srbija može da računa na pomoć Mađarske u slučaju veće energetske krize, rekao je u inetrvjuu za Tanjug šef mađarske diplomatije Peter Sijarto

On je istakao i da Mađarska razume stav Srbije u vezi sa neuvođenjem energetskih sankcija Rusiji, jer kao i Mađarska zavisi od ruskog gasa. 

Srbija trenutno skladišti nekoliko stotina miliona gasa u Mađarskoj i taj gas se isporučuje na dnevnom nivou, u skladu sa potrebama srpskog tržišta. U slučaju još veće energetske krize, Srbija može da računa na pomoć Mađjarske, sa kojom je potpisala ugovor o skladištenju 500 miliona kubika gasa, ističe Sijarto.

- Mi smo solidarni, mi smo prijatelji i braća, bez sumnje. Odnosi naših dveju zemalja su na istorijskom maksimumu, postali smo strateški partneri potpisivanjem sporazuma i ovo se neće dovoditi u pitanje. Predsednik Vučić je pomenuo premijeru Orbanu da će Srbiji biti potrebne dodatne količine i skladišni kapaciteti, a zatim smo finalizirali sporazum za deset dana kaže Sijarto.

Kada je reč o sankcijama u energetici, Sijarto kaže da razume da Srbija ne želi da ih uvede Rusiji jer poput Mađarske zavisi od ruskih izvora. U situaciji kada Srbija nije članica Evropske unije, trebalo bi poštovati njenu politiku neutralnosti, ističe on.

 - Dokle god ne postoje garancije da će Evropska unija uopšte prihvatiti Srbiju kao članicu, moramo razumeti da Srbija mora zauzeti neutralnu poziciju. To je, bez sumnje, jedna igra. To ne razumeju samo oni koji su daleko i ne poznaju prilike u regionu, ili oni koji ne žele da razumeju situaciju zbog ideoloških razloga, potvrdio je Sijarto.

Kada je reč o njegovom zahtevu Evropskoj uniji da se Srbiji istog trenutka ponudi članstvo, kao kompenzacija za sankcije Rusiji, Sijarto kaže da je njegov predlog odbijen.

- Moram reći da me ova situacija poprilično frustrira, jer kada god da se zalažemo za proširenje ili prijem Srbije, ne postoje protivargumenti, već samo izjave protivljenja, rekao je šef mađarske diplomatije.

Sijarto ističe i da njegova zemlja ima skoro 500 vojnika na Kosovu i Metohiji i još toliko u pripravnosti u Madjarskoj. Na čelu mađarskog kontigenta pri misiji Kfora je mađarski general, koji je, kako kaže, uradio veliki posao u sprečavanjue eskalacije konflikta, te da će i u budućnosti nastaviti da radi na tom pitanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike