Planina kao postament: Predsednik Vučić i Matija Bećković otkrili spomenik u čast Radovanu Belom Markoviću

28.08.2022

14:03

0

Manifestaciju je organizovalo Udruženje “Beli Povlen” iz Valjeva, u čast jednom od najznačajnijih srpskih književnika koji je često dolazio na ovu planinu

Planina kao postament: Predsednik Vučić i Matija Bećković otkrili spomenik u čast Radovanu Belom Markoviću
Aleksandar Vučić Beli Marković spomenik Tan2022-8-28_15116275_0 - Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Na Kneževom polju, na planini Povlen, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i akademik Matija Bećković otkrili su spomenik skulpturu u drvetu Radovanu Belom Markoviću, rad vajara Milutina Rankovića. Na svečanosti su uručene i nagrade za ukupan doprinos kulturi i novinarstvu “Beli”, koja nosi ime po poznatom piscu i novinaru Radovanu Belom Markviću.

 

 

 

Manifestaciju je organizovalo Udruženje “Beli Povlen” iz Valjeva, u čast jednom od najznačajnijih srpskih književnika koji je često dolazio na ovu planinu, a u sklopu nje je danas održan i pomen Belom Markoviću, kao i kulturno-umetnički program i odbojkaška utakmica.

Nagrada „Beli”, koju je osnovalo ovo udruženje u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture, dodeljena je novinaru i publicisti iz Beograda Milošu Jeftiću.

Radovan Beli Marković je preminuo 19. januara ove godine.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
Vučić i Bećković otkrili spomenik velikom piscu

 

Dobitnik je Andrićeve nagrade za roman „Setembrini u Kolubari“, nagrade “Bora Stanković” za „Male priče“, kao i Nolitove nagrade za roman i nagrade „Branko Ćopić“ za roman „Lajkovačka pruga“.

Autor je romana „Poslednja ruža Kolubare“, „Knez Miškin u Belom Valjevu“, „Devet belih oblaka“, „Orkestar na pedale“, „Kavaleri Starog premera“, „Gospođa Olga”, “Stojna vetrenjača”.

Kao novinar radio je u valjevskom listu „Napred”, bio član redakcija „Književne reči“ i „Književnih novina“, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN-a.

Do penzionisanja bio je upravnik lajkovačke Gradske biblioteke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon što je otkrio skulpturu Radovana Belog Markovića na Kneževom polju, na Povlenu, da taj spomenik nije mogao da dobije bolji postament, a to je cela jedna planina.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

 

Vučić je ocenio da je Beli Marković, u kontekstu večite borbe krajnosti, stvarao duboko usađen u svom zavičaju i veri.

- Mi nekako instinktivno, tumarajući između izazova, uvek nađemo način da tami suprotstavimo svetlost. U tom tonu obeležavamo danas ovaj dan. Ovde odvajkada vlada mišljenje da čovek umire samo ako umre sećanje na njega. Sudeći po onome što danas vidimo, delo Radovana Belog Markovića ostaće zauvek utkano u sećanje našeg naroda - rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da u vreme sveopšte erozije morala, srpski narod još uvek zida duhovni hram, svom ocu Svetom Savi, i da isti Srbi, kojima se spočitava manjak volje i upornosti, grade čitav jedan grad svom nobelovcu.

Akademik Matija Bećković je rekao da je Kneževo polje na Povlenu dobilo ime po Belom Markoviću, koga je nazvao knezom srpskog pesništva.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
Matija Bećković

 

- Kada se bolje zagledamo, vidimo da je taj spomenik oduvek i bio tu. Skulptor ga je našao u hrastu, začaranog u hrastovom jeziku, čim je Radovan otputovao Lajkovačkom prugom. Nije ga izvajao, nego je svog prijatelja izbavio iz drveta - rekao je Bećković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike