Pariz poziva Beograd i Prištinu da primene do sada postignuto i da se uzdrže od jednostranih akcija

25.08.2022

10:11

0

Iz Pariza poručuju da u potpunosti podržavaju posredničke napore EU

Pariz poziva Beograd i Prištinu da primene do sada postignuto i da se uzdrže od jednostranih akcija
Kurti i Vučić u Briselu sa Lajčakom i Boreljom - Copyright Tanjug printscreen

Francuska je danas pozvala Beograd i Prištinu da dijalog nastave u duhu kompromisa, da implementiraju do sada postignute sporazume i uzdrže se od jednostranih akcija koje bi mogle da dovedu do podizanja tenzija.

"Pozivamo dve strane da u narednim danima nastave razgovore u duhu kompromisa, da sprovedu dogovore koji su već postignuti i da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih jednostranih mera koje bi mogle da podstaknu tenzije", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske prištinskoj Gazeti Ekspres.

Portal piše da iz Pariza poručuju da u potpunosti podržavaju posredničke napore EU, koji, kako navode, "treba da olakšaju napredak ka konačnom, sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije".

Podsetimo, izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar danas su razgovarali sa Srbima sa KiM, nakon što su razgovore juče obavili sa prištinskim zvaničnicima, a potom dolaze u Beograd gde će se sresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na ovaj potez su se odlučili nakon što Priština na sastanku u Briselu nije bila spremna na kompromis već je iznela nove zahteve kojim bi se, praktično, poništio Briselski sporazum.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike