U ime predsednika Vučića, položen venac na spomenik nastradaloj deci Potkozarja

22.08.2022

18:28

0

Venci su položeni na novi, dograđeni spomenik, na kojem su ispisana imena usmrćene dece

U ime predsednika Vučića, položen venac na spomenik nastradaloj deci Potkozarja
dajana vučić venac 7 - Copyright Privatna arhiva

Dajana Paunović, voditeljka i predsednica istoimene fondacije sa delegacijom iz Beograda obišla je Jasenovac i Potkozarje, te položila venac u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojem nije dozvoljena poseta ovim svetinjama i mestima stradanja srpskog naroda.

Na vencu položenom u ime predsednika Vučića piše: "Nevino stradaloj deci Potkozarja” - Aleksandar Vučić sa porodicom.

 

U selu Noskovačka Dubrava kod Slatine u Hrvatskoj, služen je pomen za 69-oro dece sa Kozare, uzrasta od tri meseca do tri godine, koja su u ovom mestu od avgusta do novembra 1942. godine, umrla od gladi i bolesti. Deca su bila zarobljena s majkama koje su terane na prisilni rad u poljima.

Venci su položeni na novi, dograđeni spomenik, na kojem su ispisana imena usmrćene dece.

-Na ovoj lokaciji gde se nalazimo stradalo je čak 69 dečaka i devojčica. Ostali su bez jednog ili oba roditelja, oni su najpre dovedeni u ove krajeve, i tu su jedno za drugim ta dečica ispuštala svoju čistu i nevinu dušu. Bili su stari od 3 meseca do 3 godine, piše između ostalog u objavi Dajane Paunović na Instagramu.

Ona je napomenula da je na današnjem parastosu i otkrivanju spomenika bilo prisutno mnogo naših ljudi koji su ostali da žive na ovoj Slavonskoj zemlji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DAJANA (@dajana.paunovic)

 

-Danas smo svi zajedno bili okupljeni povodom jedne tužne godišnjice ali smo pokazali da moramo da negujemo kulturu sećanja i da naše potomke učimo istoriji, da prošlost ne zaboravljamo kako nam se ništa slično ne bi dogodilo. Poruku koju danas šaljemo iz Hrvatske je da se više nikada nikome i nigde ne ponovi. Slava žrtvama fašističkog terora, poručila je Dajana Paunović. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike