Šolc sa Vučićem i Kurtijem u okviru Berlinskog procesa

22.08.2022

13:37

0

"U toku su pripreme za ovaj sastanak”, rekli su iz ambasade Nemačke

Šolc sa Vučićem i Kurtijem u okviru Berlinskog procesa
Olaf Šolc Aleksandar Vučić Predsedništvo Srbije Dimitrije Goll - Copyright Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Ambasada Nemačke u Prištini potvrdila je da je kancelar Olaf Šolc započeo pripreme za razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa u Berlinu.

„Ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa, kancelar Šolc će pozvati obe strane, sa ciljem daljeg olakšavanja dijaloga. U toku su pripreme za ovaj sastanak”, rekli su iz ambasade Nemačke za prištinsku Gazetu Expres.

Važno je, kažu, da se "obe strane konstruktivno angažuju i rade na prihvatljivom rešenju".

"Još jedna eskalacija sa blokadama puteva i nasilnim protestima nikome nije u interesu. Umesto toga, neophodan je sveobuhvatan i stabilan sporazum između dve strane, koji će otključati evropsku perspektivu za obe države i doprineti regionalnoj bezbednosti“, naveli su iz Ambasade Nemačke, prenosi Expres.

Inače, Nemačka podržava jednostranu odluku Prištine o registarskim tablicama i dokumentima tvrdeći da je to u skladu sa postojećim sporazumima.

„Jasno je da se mere moraju sprovoditi na način da se ne stvaraju nove tenzije. Stoga je fokus sada na konstruktivnom angažovanju u razgovorima koji su u toku“, kažu u ambasadi Nemačke.

Predsednik Srbije, inače, sastaće se sutra sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, a nezvanično se saznaje da američki izaslanik Gabrijel Eskobar i evropski Miroslav Lajčak dolaze ove nedelje u Prištinu i Beograd, što nesumnjivo pokazuje intenziviranje aktivnosti na iznalaženju kompromisnog rešenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike