Štrbac: Dalji korak suđenje u odsustvu za četiri hrvatska oficira

21.08.2022

09:00

0

Hrvatski zvaničnici su više puta rekli da je optužnica za Hrvatsku neprihvatljiva

Štrbac: Dalji korak suđenje u odsustvu za četiri hrvatska oficira
Kolona srpskih izbeglica - Copyright Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je danas, povodom prve optužnice za ratne zločine u "Oluji", da bi dalji korak trebao da bude da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu.

Štrbac je za RTS rekao da bilo očekivao da optužnica bude potvrđena.

- Dalji korak bi trebao biti da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se sudi u odsustvu, navodi Štrbac, koji veruje da će se i doneti takva odluka.

Apelacioni sud potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu, kojim je potvrđena prva optužnica koju je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u akciji "Oluja".

Hrvatski zvaničnici su više puta rekli da je optužnica za Hrvatsku neprihvatljiva, kao i univerzalna nadležnost Srbije za zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

Štrbac objašnjava da Srbija nema mehanizme koji bi mogli da dovedu do eventualnog izručenja, pošto je Hrvatska donela zakon o ništavnosti akata JNA i nekadašnje RSK, ako su u pitanju državljani Hrvatske i pripadnici njihove vojske.

Sa optuženima se, dodaje, može komunicirati preko Ministarstva pravde.

- Imaju svoje advokate, niko im ne brani da se pojave ovde, ukazuje Štrbac.

Kako je rekao Štrbac, očekuje da će presuda biti osuđujuća, a kada je reč o kazni, pošto se primenjuju zakoni iz tog vremena, ona bi mogla biti do 20 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike