Toma Fila: Veselji i Tači se dobrovoljno predali da bi izbegli hapšenje

05.11.2020

13:01 >> 16:12

0

Autor: J.S. J.

Advokat njihov potez tumači kao izbegavanje hapšenja i izručenja, kao što su to ranije činili sprski političari i vojni zvaničnici optuženi pred Haškim

Toma Fila: Veselji i Tači se dobrovoljno predali da bi izbegli hapšenje
Profimedia

Predsednik privremnih prištinskih institucija Hašim Tači danas je izašao pred novinare i rekao protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu(poznatim i kao sud za zločine OVK). Podneo je ostavku i na funkciju predsednika takozvanog Kosova.

I protiv Kadrija Veseljija je takođe podignuta optužnica za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Obojica su sami danas saopštili da je optužnica protiv njih potvrđena te da žele da odu u Hag, iako se sud o tome još nije oglasio do tada.

Beogradski advokat Toma Fila smatra da su obojica najavili dobrovoljnu predaju Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu, kako bi predupredili hapšenje i izručenje.

Fila njihov potez tumači kao izbegavanje hapšenja i izručenja, kao što su to ranije činili sprski političari i vojni zvaničnici optuženi pred Haškim tribunalom u vreme vlade Vojislava Koštunice.

Fila očekuje da će bez obzira na dobrovolju predaju, Tačiju i Veseljiju, u Hagu biti određen pritvor.

Potom će, kako je naveo u kratkom roku biti izvedeni pred sudiju za prethodni postupak gde će im biti predstavljena optužnica i izjasniće se o krivici.

Uslediće priprema za suđenje, naveo je advokat, napominjući da nije ubeđen da će se suđenje završiti osuđujućim presudama.

Fila smatra da iza svega što se dešava oko hapšenja stoje Sjedinjene Američke Države i kaže da ovo može da bude samo nagodba za suđenje radi izricanja oslobađajućih presuda i kasnijeg “pomirenja naroda i priznavanja Kosova”.

Potvrđena optužnica: Tači podneo ostavku, ide u Hag 

“Cela priča u vezi sa tim sudom je američka. Videćemo šta će se dešavati, posebno sada kada Džo Bajden pobedi na američkim predsedničkim izborima”, rekao je Fila.

Optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Haradinaj se oglasio posle podizanja optužnice protiv Veseljija: Zajedno u teškim vremenima, a i sada 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug