Skupština Crne Gore glasa o nepoverenju Vladi! Mandić: "DF spreman odmah da potpiše ponuđeni predlog"

19.08.2022

18:49

0

Reč je o inicijativi pet stranaka predvođenih DPS Mila Ðukanovića

Skupština Crne Gore glasa o nepoverenju Vladi! Mandić: "DF spreman odmah da potpiše ponuđeni predlog"
dritan milo AP22035569090267 - Copyright 24sedam/AP Photo/Risto Božović/predsjednik.me

U toku je sednica Skupštine Crne Gore na kojoj se raspravlja o poverenju vladi te zemlje, koju predvodi premijer Dritan Abazović. U skupštinskom Bijelom salonu održan je sastanak lidera stare parlamentarne većine, a Abazović je dao ponuđeni predlog o rekonstrukciji. Onda je i nastavljena sednica.

Andrija Mandić rekao je da su poslanici upravo dobili od GP URA i CIVIS inicijativu za rekonstrukciju Vlade.

- To je dokument u kom nam se baš sve ne sviđa. Ali što se tiče DF-a, naši poslanici su spremni i mogu ovo odmah da potpišu. Dobićete naše potpise, stojimo čvrsto oko dogovora većine od 30. avgusta.

Posetimo, sednica je počela sa 45 minuta zakašnjenja. Kvorum za rad postoji, za dnevni red glasala su 54 poslanika, prenose crnogorski mediji.

Crnogorski premijer Ditan Abazović poručio je da evropske integracije Crne Gore nemaju nikakve veze sa zahtevom o nepoverenju, već je razlog potpisani Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što, kako je rekao, šef poslaničkog kluba DPS Daijel Živković nije smeo ni da pomene u svom izlaganju.

-Niste podneli inicijativu zbog neuspeha vlade, već zbog potpisivanja Temljenog ugovora, all to niste smeli da pomenete imenom ovde - rekao je Abazović.

Da ste, kazao je, podneli inicijativu nakon neizglasavanja Sudskog saveta mi bismo se pridružili tome.

-Vi ste sat vremena nakon potpisivanja Temeljnog ugovora rekli da ćete formirati novu većinu u parlamentu koja će poništiti taj ugovor - rekao je premijer.


Obraćajući se poslanicima DPS, Abazović je rekao da su o potpisivanju Temeljnog ugovora govorili da je izdaja nacionalnih interesa i zločin i da zato podnosite inicijativu za izglasavanja nepoverenja vlade.

Abazović je rekao da je DPS dizanjem halabuke oko Temeljnog ugovora uneli konfuziju u domaću i međunarodnu javnost i umesto da fokus bude na problemima, prebacili ste ga, kazao je, na to da li vlada ima ili nema poverenje.

-Danas to niste smeli da pomenete, ugasili ste vaše medije po pitanju Temeljnog ugovora nakon histerije koju ste izneli u odnosu na vernike te verske zajednice, najavljivali ste preko plaćenih analitičara da će u CG, ako se potpiše Temeljni ugovor, nastati građanski rat i sada treba pred licem međunarodne i domaće javnosti da kažete da se to nije desilo. Najavljivali ste kataklizmu - rekao je Abazović.

Abazović je izjavio uoči sednice parlamenta da se ukoliko danas ne dođe do pada Vlade, podrazumeva da on ostane premijer.

On je rekao da nije imao konkretne razgovore o eventualnoj rekonstrukciji vlade, ukoliko ona ne padne danas.

-To ostaje ponuda, ali zavisi od toga ako se danas ne konstituiše nova većina, što je možda i realnije. Onda je za očekivati da ta većina odradi buduće procese. U tom slučaju ćemo se korektno izmaći - kazao je Abazović.

Reč je o inicijativi pet stranaka predvođenih DPS Mila Ðukanovića.

Ovu inicijativu podnelo je 36 poslanika DPS, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Da bi inicijativa prošla u parlamentu potreban je 41 glas, što znači da im nedostaje pet glasova.

Predsednica Skupštine dala je pauzu sat vremena oko 16 časova, a do 18h bi trebalo da počne sastanak lidera stare parlamentarne većine.

Poslednjih dana u podgoričkim medijima se spekulisalo sa bi tu razliku u glasovima mogli da nadomeste poslanici Demokratske Crne Gore, ali se pritom zanemarivala činjenica da ova stranka ima potpisanu izjavu, nakon što je formirana parlamentarna većina posle izbora avgusta 2020., da nikada neće sarađivati sa DPS-om.

Kakav će biti ishod današnje sednice, koja je zakazana za 11 časova, teško je predvideti, posebno nakon što je šest stranaka, predvođenih Demokratskim frontom, podnelo predlog da se o nepoverenju vladi Abazovića i opozivu predsednice parlamenta Danijele Ðurović glasa na sednici 2. septembra.

Predlog su pored poslanika DF-a podneli Pokret za promjene, Demokrate, Demos, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

Ako Abazovićeva vlada preživi današnje glasanje Skupština će imati priliku da se o sudbini njegovog kabineta ponovo izjašnjava 2. septembra, na zahtev DF-a i još pet stranaka među kojima su i Demokrate.

U međuvremenu, Abazović je u više navrata ponovio da današnje glasanje u parlamentu dočekuje "spreman i relaksiran", kao i da nema ništa protiv prekomponovanja parlamentarne većine.

Prema Ustavu Crne Gore ako vlada dobije poverenje, potpisnici predloga ne mogu podneti novi pre isteka tri meseca.

U međuvremenu, pišu Vijesti, stranke vode konsultacije o ideji rekonstrukcije vlade, koju je, ako njegov kabinet preživi petak, najavio Abazović, rekavši da će u izvršnu vlast biti pozvani svi sem oni “koji su sami sebe isključili”, aludirajući pritom na DPS i SDP.

Aktuelna vlada formirana je 28. aprila, i osim GP URA, čine je SDP, SNP, CIVIS i stranke manjinskih naroda. Parlamentarnu podršku, bez učešća u njoj, davao joj je DPS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike