Kurti pokušava da stvori "veliku Albaniju": Prvi korak mu je da protera Srbe sa Kosmeta, ali Srbija to neće dozvoliti

17.08.2022

18:10

0

Autor: Milan Ivanić

Sve korake koje Kurti i njegovi saradnici preduzimaju u poslednjih nekoliko godina usmereni su uglavnom na sever Kosmeta, kaže Karanović

Kurti pokušava da stvori "veliku Albaniju": Prvi korak mu je da protera Srbe sa Kosmeta, ali Srbija to neće dozvoliti
Kurti i mapa Velike Albanije - Copyright Ilustracija/Profimedia/Wikipedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Briselu gde će u dijalogu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, uz posredovanje EU, pokušati da nađe rešenje za situaciju na Kosovu i Metohiji, izazvanu odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, ali i za sva ostala otvorena pitanja koja su podigla tenzije u južnoj pokrajini i zapretila bezbednosti Srba na Kosmetu.

Za to vreme sa Kosmeta stižu vesti da je rukovodstvo tzv. kosovske policije izdalo naređenje da se sve specijalne jedinice stave u punu borbenu gotovost i na raspolaganje, što konkretno znači da se prekinu godišnji odmori i da u slučaju uzbune sve jedinice budu spremne za regovanje u najkraćem vremenskom periodu.

Cilj je stvaranje "velike Albanije"

Istoričar Ognjen Karanović za 24sedam kaže da Aljbin Kurti ima samo jedan cilj – stvaranje "velike Albanije", te da tako treba i gledati na njegove akcije.

Ognjen Karanović/Printscreen/Youtube, Центар за друштвену стабилност
 

- Sve poteze Aljbina Kurtija možemo posmatrati u svetlu političkog programa pokreta Samoopredeljenje i njega lično, koji se u krajnjoj liniji i ne zalažu za prihvatanje tzv. nezavisnosti nepostojećeg Kosova, jer sve što oni žele jeste stvaranje "velike Albanije", odnosno priključenje teritorije južne srpske pokrajine Republici Albaniji – kazao je Karanović i dodao:

- Kao osnovni preduslov za ostvarenje tog anahronog, nacionalističkog i šovinističkog plana njima je potreban u etničkom smislu homogen prostor Kosova i Metohije. Sve korake koje oni preduzimaju u poslednjih nekoliko godina usmereni su uglavnom na sever Kosmeta. To je zato što tamo u kompaktnom formatu, u dominantnom pogledu, živi populacija srpske nacionalnosti. Svi ti koraci upravljani su u smeru stvaranja dodatnog straha ili nemira kako bi u povoljnom trenutku mogli da izvrše “juriš” na sever Kosova i Metohije i da fizički uklone srpsko stanovništvo iz južne srpske pokrajine. Do tada oni, zajedno sa svojim partnerima iz zemalja Kvinte i političkog Zapada koji su ih i stvarali, pokušavaju da stvore atmosferu da je to neizbežno i da nikakav kompromis nije moguć.

Smeta im "Otvoreni Balkan"

Istoričar ističe da se Kurti posebno protivi inicijativi Aleksandra Vučića Otvoreni Balkan, jer bi problem Kosmeta u slučaju njene realizacije u dobroj meri bio marginalizovan. 

Profimedia
 

- Kurti je i te kako svestan da, ukoliko dođe unisona podrška političkog Zapada za tu inicijativu, onda problem Kosova i Metohije gubi na svom značaju i praktično se pomera na margine procesa i stanja na Zapadnom Balkanu. Dakle, to pitanje se na taj način ne rešava, ali može da bude marginalizovano. Jer za Srbiju je južna srpska pokrajina deo naše teritorije, što i jeste, a za druge članice inicijative to nije tako, ali se one okupljaju na čelu sa Srbijom oko drugih pitanja. Jedno od tih pitanja, pored ekonomske saradnje, jeste i kolektivna bezbednost i politička stabilnost na ovim prostorima. To je ono što cilja Kurti. Naravno, on to ne radi sam. Kao i sve albanske političke elite, i on ima podršku Stejt departmenta u nekim starim strukturama iz vremena Klintonove administracije koje su preživele do danas i afirmisane su u administraciji Džozefa Bajdena. Ipak, Kurti prevashodno spoljnopolitičku podršku crpi iz Nemačke i nekih zemlja sa zapada Evrope, prvenstveno Velike Britanije. Nemačka nije zadovoljna inicijativom "Otvoreni Balkan", i oni su tu pronašli zajednički jezik sa Kurtijem. Zato su oni njega, u prethodnoj deceniji, predstavljali kao nekakvog heroja borbe protiv korupcije, kriminala itd. U tom smislu Berlin njemu pruža podršku, jer dok je Kurti politički faktor na Kosmetu, o kompromisu, miru i stabilnosti nema govora – objašnjava Karanović i dodaje:

- Tu situaciju Kurti koristi kako bi na terenu implementirao svoje političke ciljeve, a to je etnički očišćen Kosmet, koji bi u budućnosti trebalo priključiti Albaniji i na taj način u dobroj meri ostvariti hegemonistički, nacionalistički i šovinistički cilj još od vremena Prizrenske lige iz 19. veka.

24sedam/Goran Sivački
 

Istoričar smatra da je sada na političkom Zapadu da urazumi Kurtija. 

- Nažalost, neki narativi koji su stvoreni u tom konglomeratu podrške albanskom separatizmu na Kosmetu nije lako napustiti. Zapad je svestan da je to ozbiljna bezbednosna “bomba”: kako sam Kurti, tako i karikatura od nepostojeće države Kosovo. Oni znaju da su napravili težak greh prema Srbiji, ali i veliki problem međunarodnom pravu. Ipak, nije lako napustiti te narative, jer su na političkoj sceni i dalje aktivni politički činioci koji su takav problem i pravili – kazao je on.

Pokušaji provokacija

Karanović dodaje da će Priština pokušati da natera Beograd na neku nepromišljenu reakciju, ali da to neće uspeti.

- Ono što Kurti želi svim tim potezima (podizanjem osmatračnica, neprestanim upadima njegovih tzv. specijalnih snaga...) jeste da isprovocira Srbiju i predsednika Vučića, kako bi Beograd preduzeo nesmotren korak i onda pred Zapadom bio predstavljen kao strana koja krši sve procese koji su se do sada dogodili. Kurti možda nije ni svestan da prekoputa sebe ima iskusnog i mudrog državnika i političara, predsednika Vučića, koji će učiniti sve da zaštiti srpski narod i državne interese Srbije u južnoj srpskoj pokrajini, a da pri tome ne bude strana koja je isprovocirana. To Kurti ne može ni sebi da prizna, jer se radi o čoveku koji ima izvesnih problema u spostvenom karakteru. On nije sistemski političar i on gaji neko uličarsko ponašanje od svog pojavljivanja na političkoj sceni, koje je preneo i u institucije sistema koje proishode iz međunarodnog javnog prava – rekao je on, i dodao da Zapad, ukoliko zaista želi da sačuva mir i stabilnost, mora da zaustavi Kurtija. 

24sedam/Goran Sivački
 

Istoričar je istakao da, iako srpska strana ne treba da gaji preterani optimizam kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine, Srbi na Kosmetu mogu da budu mirni.

- Sada je svima jasno da Aleksandar Vučić neće dozvoliti nikakav pogrom, ubijanje ili maltretiranje Srba. To znaju i Kurti i njegovi saradnici, pa bi im bilo bolje da se okanu tog varvarskog posla – rekao je Karanović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike